Trump puolustaa arvostelua herättänyttä maahantulokieltoa

Presidentti Donald Trumpin mielestä Yhdysvallat tarvitsee vahvat rajat, minkä takia maahantulokiellosta on pidettävä kiinni.

Donald Trump
Donald Trump.
Olivier Douliery / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on puolustanut ensimmäisen kerran maahantulokieltoa määräyksen antamisen jälkeen. Trump kertoo twiitissään, että Yhdysvallat tarvitsee vahvat rajat ja äärimmäiset tarkistuskeinot, nyt.

Yhdysvaltain presidentti kertoo olevansa kauhuissaan siitä, mitä Euroopassa ja muualla maailmassa on tapahtunut siirtolaisten tulon takia. Trumpin mielestä tulos on kauhea sotku.

Valkoisen talon kansliapäälliikkö Reince Priebus kertoo, että Yhdysvaltoihin saapui lauantaina, Trumpin maahantulokiellon jälkeen 325 000 ihmistä. Lauantaina pidätettiin 109 ihmistä, josta valtaosa on Priebusin mukaan päästetty Yhdysvaltoihin.

Trumpin määräystä vastaan on nostettu useita kanteita. Liittovaltion tuomarin päätös estää rajaviranomaisia karkottamasta sellaisia maahan saapuvia ihmisiä, joiden viisumit ovat kunnossa.

Maahantulokielto on aiheuttanut epäselvyyttä ja kaaosta Yhdysvaltain lentokentillä. Myös teknologiayhtiöt kuten Google ovat arvostelleet Trumpin määräystä, koska yhtiöt palkkaavat työntekijöitä eri puolilta maailmaa.

Katso videolta, mitä eri puolille maailmaa jumiin jääneet ihmiset kertovat ahdingostaan.

Myös Euroopan maiden johtajat arvostelevat Trumpin määräystä.

Trump määräsi perjantaina, että seitsemän muslimienemmistöisen maan eli Syyrian, Sudanin, Libyan, Somalian, Iranin, Irakin ja Jemenin kansalaisten pääsy kielletään kolmeksi kuukaudeksi Yhdysvaltoihin.

Trump kielsi myös pakolaisten vastaanottamisen Yhdysvaltoihin neljäksi kuukaudeksi. Trumpin määräys vaikeutti välittömästi kieltolistalla olevien maiden kansalaisten pääsyä Yhdysvaltoihin.

Lähteet: Reuters, Twitter, BBC