1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvallat

Yhdysvaltain matkustussäännöt sekavia – Finnair toimii edelleen IATA:n ohjeen mukaan

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Yhdysvaltain matkustussäännöt ovat yhä edelleen sekavia.  Epätietoisuutta on esiintynyt siinä, koskeeko maahantulokielto myös kaksoiskansalaisia vai ei.

Ulkoministeriön Amerikan ja Aasian osaston osastopäällikön Kimmo Lähdevirran mukaan ohjeissa on edelleen tulkinnanvaraisuutta.

– Olemme olleet yhteydessä lähetystöömme ja selvittäneet asiaa Yhdysvaltain ulkoministeriöstä, mutta tiedoissa on häilyvyyttä, Lähdevirta sanoo.

Hän kertoo, että suoranaisesti kaksoiskansalaisuuteen ei ole otettu kantaa.

Sama ilmenee Yhdysvaltain ulkoministeriön verkkosivujen viisumiohjeistuksesta. Siellä mainitaan vain niiden seitsemän muslimienemmistöisen maan nimet, joita presidentti Donald Trumpin perjantaina vahvistama asetus koski.

– Ainoa uusi asia on se, että näyttää, että ns. Green Cardit olisivat kiellon ulkopuolella. Tässä olisi siis muutosta helpompaan suuntaan, Lähdevirta kertoo.

Hän kehottaa edelleen ottamaan epäselvissä tapauksissa yhteyttä suoraan Yhdysvaltain lähetystöön ja lentoyhtiöön.

Finnairin mediasuhteiden johtaja Päivyt Tallqvist kertoo, että heillä toimitaan edelleen Kansainväliseltä ilmakuljetusliitolta IATA:lta saatujen viranomaisohjeiden mukaisesti.

– Olemme tietoisia, että Yhdysvaltain säännöissä on ristiriitaisuuksia, mutta meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin toimia IATA:n mukaan, Tallqvist sanoo.

Tallqvistin mukaan heillä on edelleen ohjeistuksena, että asiakkaat, joilla on pysyvä oleskelulupa Yhdysvaltoihin, on myös lupa matkustaa.

Toistaiseksi Finnair on tiedottanut asiakkailleen suoraan tilanteesta, sillä ratkaistaviatapauksia on Suomen sijainnin takia Tallqvistin mukaan tyypillisesti hyvin vähän. Hän sanoo kuitenkin, että Finnair ilmoittaa ohjeista myös verkkosivuillaan siinä tapauksessa, että niistä saadaan yksiselitteinen päätös.

Finnairin seuraava lento Yhdysvaltoihin on maanantaiana iltapäivällä.