1. yle.fi
  2. Uutiset

Video: Trumpin maahanmuuttolinja sai ihmiset liikkeelle Yhdysvalloissa – lentokentillä kaaos

Donald Trump kielsi perjantaina seitsemän muslimimaan kansalaisten pääsyn Yhdysvaltoihin kolmen kuukauden ajaksi.

Donald Trump
Nuori tyttö osoittaa mieltään Trumpin julistamaa muslimien maahantulokieltoa vastaan.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin maahantulokieltoa vastustavat protestit ovat jatkuneet toista päivää eri puolilla maata.

Kymmeniätuhansia mielenosoittajia on kerääntynyt Valkoisen talon ulkopuolelle Washingtonissa ja Battery Parkin puistoon New Yorkissa sekä lentokentille. Trumpin maahanmuuttolinjaa vastustavat ihmiset ovat osoittaneet mieltään muun muassa New Yorkin, Los Angelesin, Washingtonin, Dallasin ja Atlantan lentoasemilla.

John F. Kennedyn lentokentän mielenosoitus presidentti Donald Trumpin toimia vastaan New Yorkissa.
Trumpin maahantulokieltoa vastustavia mielenosoittajia John F. Kennedyn lentokentällä New Yorkissa 28. tammikuuta. Justin Lane / EPA

Trump kielsi perjantaina Syyrian, Sudanin, Libyan, Somalian, Iranin, Irakin ja Jemenin kansalaisten pääsyn 90 päivän ajaksi Yhdysvaltoihin.

Myös pakolaisten vastaanottaminen Yhdysvaltoihin keskeytettiin neljäksi kuukaudeksi. Trumpin määräys vaikeutti välittömästi kieltolistalla olevien maiden kansalaisten pääsyä Yhdysvaltoihin.

Liittovaltion oikeuden lauantaina antama päätös estää kuitenkin rajaviranomaisia karkottamasta sellaisia maahan saapuvia ihmisiä, joiden viisumit ovat kunnossa.

Presidentti Trump on puolustanut asetustaan. Hänestä se on toiminut hyvin. Trumpin mielestä Yhdysvallat tarvitsee vahvat rajat, minkä takia maahantulokiellosta on pidettävä kiinni.

Trumpin neuvonantaja Kellyanne Conway kommentoi sunnuntaina verkkolehti Politicolle (siirryt toiseen palveluun), että sekaannukset rajoilla ovat pieni hinta maksettavaksi paremmasta turvallisuudesta.

Tv-kanava Fox Newsille Conway totesi, että perheiden erottaminen toisistaan on vain väliaikaista. Hän kertoi, että määräyksen jälkeen noin 300 ihmistä on otettu kiinni Yhdysvalloissa tai heitä on estetty nousemasta Yhdysvaltain-koneeseen lähtömaassaan.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi