Ruokavalio vaikuttaa suolistosyöpien kehittymiseen bakteerien välityksellä

Sairastumisriski Fusobacterium nucleatum -bakteeria sisältävään syöpään oli selvästi pienempi niillä tutkituilla, joiden ruokavaliossa oli paljon kuitua ja täysjyväviljoja.

suolistosyövät
Ruislimppu ja rukiinjyviä.
Ismo Pekkarinen / AOP

Suoliston bakteerit saattavat yhdessä ruokavalion kanssa vaikuttaa suolistosyöpien kehittymiseen. Yhteys ei tosin selitä kaikkia syöpiä, tuoreet tutkimustulokset osoittavat.

JAMA Oncology -lehdessä (siirryt toiseen palveluun) julkaistut havainnot ovat erittäin mielenkiintoisia, sillä ne saattavat selittää, miksi tietynlaiset ruokavaliot pienentävät suolistosyövän riskiä ja toiset suurentavat.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa keskityttiin suolistosyöpiin liitetyn Fusobacterium nucleatum -bakteerin ja ruokavalion yhteyksiin. Kyseistä bakteeria löytyy usein suoliston syöpäkasvaimista ja sen on epäilty osallistuvan kasvainten syntyyn.

Tutkijat kävivät läpi yli tuhannen syöpäpotilaan kasvaimista otettuja koepaloja ja havaitsivat potilaan ruokavalion vaikuttaneen siihen oliko hän sairastunut Fusobacterium nucleatumia sisältävään syöpään.

Sairastumisriski oli selvästi pienempi osallistujilla, joiden ruokavaliossa oli paljon kuitua ja täysjyväviljoja. Paljon punaista lihaa, makkaraa ja muita lihajalosteita sekä teollisesti prosessoituja viljoja nauttivat sen sijaan sairastuivat todennäköisemmin.

Tulokset koskivat ainoastaan Fusobacterium nucleatumia sisältäviä kasvaimia. Muunlaisten syöpäkasvainten todennäköisyyteen ruokavaliot eivät vaikuttaneet. Tämä voi selittää myös sen, miksei kuitupitoinen ruokavalio ole pienentänyt suolistosyöpien riskiä kaikissa tutkimuksissa.

Havainnot viittaavat laajemminkin siihen, että bakteerit voivat toimia välittävänä tekijänä suoliston syöpien ja ruokavalion välisessä yhteydessä. Havainnot myös vahvistavat käsitystä kasvispainotteisen ja kuituja sisältävän ruokavalion merkityksestä suolistosyöpien ehkäisyssä.

Suolistosyövät eli paksu- ja peräsuolisyövät ovat usein kohtalokkaita, joten tarve niiden ehkäisemiseen on suuri. Suolistosyöpä on kolmanneksi yleisin syöpä maailmassa.

Uutispalvelu Duodecim