Osa kuopiolaislapsista hammashoitoon yliopiston opetusklinikalle

Vastaava käytäntö on osoittautunut toimivaksi myös Turussa, Oulussa ja Helsingissä.

Kuopio
Lasiovet käytävällä.
Anu Pöntinen / Yle

Kuopion Niiralan alueen lasten ja nuorten hammastarkastukset ja -hoito ovat siirtymässä KYSin hammaslääketieteen opetusklinikkaan. Siellä hammaslääketieteen opiskelijat tarkastavat ja hoitavat lapsipotilaita hammaslääkäriopettajien ohjauksessa. Tarkastuksissa ja seurannoissa noudatetaan Kuopion terveyskeskuksen Lasten ja nuorten suun terveyden edistämisen ohjelmaa.

Opetusklinikan apulaisylihammaslääkäri Tiina Joensuu sanoo, että samanlainen käytäntö on osoittautunut hyväksi myös Turussa, Oulussa ja Helsingissä. Myös näissä kaupungeissa yliopiston hammaslääketieteen opetusklinikan lähellä asuvat lapset ohjataan hammashoitoon ja -tarkastuksiin terveyskeskuksen asemasta opetusklinikalle.

Kuopiossa opetusklinikalle ohjataan myös arkoja ja hoitoa pelkääviä lapsia myös muilta asuinalueilta, koska klinikalla on terveyskeskusta väljempi aikataulu ja mahdollisuus kiireettömään hoitoon, sanoo Joensuu.

Toisaalta Niiralan alueen lasten vanhemmilla on edelleen mahdollisuus valita lastensa hammashoito ja -tarkastukset terveyskeskuksessa tehtäväksi entiseen tapaan.

Itä-Suomen yliopiston hammaslääketieteen opetusklinikka käynnistyi vuonna 2013, kun hammaslääketieteen opetus lähes 20 vuoden jälkeen saatiin uudelleen alkamaan Kuopiossa. Nyt klinikalla on käytössään jo 120 hammaslääketieteen kandidaattia.