Laukomaan ilman luistimia – kelkkajääkiekko toi MS-tautia sairastavan Lasse Eklundin takaisin peliin

Harrastajia on kertynyt Turun seudulla jo parisenkymmentä, kun koko maassa kelkkajääkiekkoa pelaa noin 50 harrastajaa.

vammaisliikunta
Kelkkajääkiekkoilija käsittelee kiekkoa kaukalossa.
Lasse Eklund ihastui heti kelkkajääkiekkoiluun.Kalle Mäkelä / Yle

Turun seudulla on pelattu kelkkajääkiekkoa ohjatusti reilun vuoden ajan. Tällä kertaa Kupittaan jäähalliin on kokoontunut kymmenkunta lajin harrastajaa. Kaukalossa kaikuu rehti kannustus koko tunnin mittaisen jäävuoron ajan.

Lasse Eklund on yksi ryhmän innokkaimmista harrastajista. 61-vuotias naantalilainen on sairastanut MS-tautia yli 30 vuotta.

Tasapaino-ongelmien takia perinteinen jääkiekko on saanut jäädä.

– Olen ollut viimeksi luistimilla joskus 90-luvulla, ja kaaduin aika pahasti. Harrastan melontaa, joten siinä suhteessa tämä kelkkajääkiekkoilu sopii minulle. Tämä on vähän sellaista talviharjoittelua tuohon melontaan.

Neljä miestä pelaamassa kelkkajääkiekkoa.
Turun seudun kelkkajääkiekkoilijat kokoontuvat pelaamaan Kupittaalle.Kalle Mäkelä / Yle

Lajissa käytettävä kelkka muistuttaa hieman olympialaisten jääkourusta tuttua ohjaskelkkaa. Pelaajalla on käsissään kaksi mailaa, joilla sekä käsitellään kiekkoa että annetaan kelkalle vauhtia.

Urheiluseurat tärkeässä roolissa

Kelkkajääkiekkoilua on yritetty käynnistää Turun seudulla jo pitkään. Säännöllinen harrastustoiminta saatiin liikkeelle viime syksynä.

Turun kaupungin liikuntapalveluvastaava Johanna Friman kertoo, että toiminta lähti todella liikkeelle paikallisten urheiluseurojen avulla. Seurojen apu on tärkeää.

– Se on ehdoton edellytys, että tämä homma toimii. Alkuun toimintaan tuli mukaan Kaarinan Kiekko-Pojat ja sitten TPS Juniorijääkiekko.

Kelkkajääkiekkoilussa käytettävä maila.
Lajissa käytettävä maila muistuttaa perinteistä jääkiekkomailaa.Kalle Mäkelä / Yle

Lajin suosio kasvaa hitaasti, mutta varmasti. Turun seudulla harrastajia on kertynyt jo parisenkymmentä. Lisääkin harrastajia mahtuu vielä mukaan.

– Näyttää hyvältä. Tavoitteenamme on tehdä tästä harrasteliikuntalaji jokaiselle naiselle ja miehelle, Friman sanoo.

Kelkkoja on saatava lisää

Kelkkajääkiekkoilun kasvua Turun seudulla rajoittaa yksi käytännön ongelma. Turussa ei nimittäin ole lainkaan omia kelkkoja. Kupittaan jäällä viilettävät kelkat ovat kaikki lainassa pääkaupunkiseudulta.

Kelkat lähtevät takaisin Helsinkiin. Lainakelkkojen määrä ei meille enää edes riitä.

Johanna Friman

Lasse Eklundin kohdalla jäävuoro menee tällä kertaa osin pieleen kiikkerän lainalaitteen takia.

– Minua varten säädetty kelkka on jossakin maailmalla, ja tällä kertaa minulla oli vähän liian iso kelkka. Minulla oli tasapainon kanssa ongelmia ja pyörin ympäri siinä kelkassa. Harmittaa, että jääaikaa meni siihen säätämiseen, kun kelkka ei istunut ollenkaan.

Miehiä pelaamassa kelkkajääkiekkoa.
Kelkkajääkiekkoilu vaatii pelaajalta käsivoimia.Kalle Mäkelä / Yle

Lainakelkat pitää palauttaa parin kuukauden päästä takaisin pääkaupunkiseudulle. TPS Juniorijääkiekon toiminnanjohtaja Roope Paltta toteaa, että Turkuun pitäisi hankkia ainakin kymmenkunta omaa kelkkaa. Tämänhetkisten tarjousten perusteella laitteille kertyisi hintaa noin 1 500 euroa kappaleelta.

Tässä kaadetaan raja-aitoja, kun jääkiekkoa pidetään aina kovien miesten lajina.

Lasse Eklund

Johanna Friman on samoilla linjoilla kelkkojen tarpeellisuudesta. 15 000 euron hintalappu on kuitenkin liian suuri pelkästään Turun kaupungin maksettavaksi. Frimanin mukaan hankinnasta on käyty lupaavia keskusteluja eri yhteistyökumppaneiden kanssa.

– Nyt on sellainen tilanne, että kelkat lähtevät takaisin Helsinkiin. Lainakelkkojen määrä ei meille enää edes riitä, kun harrastajia on tullut sen verran mukaan. Seuraava vaihe on se, että meidän pitää saada tänne omat kelkat.

Järjestäjille palkaksi hyvää mieltä

Urheiluseuroille kelkkajääkiekkoilun järjestäminen ei ole mikään rahasampo. TPS:n Roope Paltta painottaa, että tarkoituksena on tarjota laadukasta harrastustoimintaa erityisesti liikuntarajoitteisille.

– Haluamme olla mukana tekemässä hyvää. Siitä tulee hyvä olo, kun näkee, että harrastajat viihtyvät ja tykkäävät tulla tänne myös jatkossa.

Lasse Eklund rohkaisee jokaista lajista kiinnostunutta kokeilemaan kelkkajääkiekkoilua.

– Tässä kaadetaan raja-aitoja, kun jääkiekkoa pidetään aina kovien miesten lajina. Tässä pääsee kokeilemaan jään tasolta, miltä se pelaaminen tuntuu. On myös kivaa päästä itse mukaan pukukopin elämään ja tuoksuihin.