Yli 500 oppilaan koulu tarttui sisäilmaongelmiin – "Tässä haetaan ratkaisuja, ei syyllisiä"

Suomussalmen Ruukinkankaan koulun vanhempainyhdistys, koulu ja kunnan tekniset palvelut ovat oppineet puhumaan samaa kieltä yli 500 oppilaan koulun sisäilmaongelmien paljastuttua.

Suomussalmen Ruukinkankaan koululla epäillään sisäilmaongelmaa oppilaiden ja henkilökunnan oirehtimisen takia. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Hälytyskellot alkoivat soida Suomussalmen Ruukinkankaan vanhempainyhdistyksessa viime vuonna. Kokouksissa alettiin puhua erilaisista hengitystieoireista. Yhdellä suunnalla oli nuhaa, toisella tukkoisuutta ja esiin nousi myös muun muasssa iho-ongelmia.

– Vanhempainyhdistyksen toiminta oli virkistynyt aiemmista vuosista, kun porukka vaihtui ja kouluun tuli paljon uusia oppilaita. Vanhemmat kertoivat kokouksessa erilaisista oirehtimisista, ja niihin haluttiin selvyyttä, muistelee varapuheenjohtaja Pertti Torvinen.

Maakuntauudistus voi tuoda uusia tilahaasteita, oppilasennusteetkin ovat oma kuvionsa.

Antti Westersund

Vanhempainyhdistys ei ollut ainoa taho, joka oli herännyt asiaan.

– Myös opettajat ja muut käyttäjät ottivat yhteyttä epäillen sisäilmaongelmia. Kun yhteydenottoja tuli, tilannetta alettiin kartoittaa teknisten palveluiden kanssa, sanoo apulaisrehtori Jussi Tolonen.

Torvinen muistuttaa, että alku ei kuitenkaan ollut pelkkää ruusuilla tanssia.

– Kyllä epäilyjä oli ensin, että otetaanko meidän huoltamme vakavasti. Syksyn aikana on kuitenkin keskusteluja käyty useammalla foorumilla ja minulla on sellainen käsitys, että yhteinen päämäärä alkaa näkyä.

Tieto kulkee yhteisessä pöydässä

Viime kesän aikana Ruukinkankaan koululla tehtiin Inspecta KiraLabin toimesta kuntotutkimus (siirryt toiseen palveluun) mahdollisten korjaustöiden tarpeen arvioimiseksi. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää missä ja mitä ongelmia rakenteissa olisi.

Sisäilma- ja mineraalivillakuitututkimuksissa ei saatu selville ongelmaa sisäilmassa. Kuntotutkimus osoitti kuitenkin rakenteiden korjaustarpeita, joihin on sittemmin keskitytty. Korjaustarpeita esiintyi esimerkiksi ulkoseinän osalta, joka ei ole tiivis ikkunoiden kohdalta.

Suomussalmen kunnan tekninen johtaja Antti Westersund toteaa, että ongelma otettiin vakavasti, mutta asioissa ei päästä aina eteenpäin sellaista vauhtia kuin haluttaisiin.

– Meillä kyllä mietitään ja haetaan erilaisia ratkaisuja, mutta monesti käy niin, ettemme hoksaa tiedottaa asioista ennen kuin ratkaisuja alkaa olla valmiina. Viestikin kulkee yleensä sekä meille että meiltä virallisia reittejä pitkin, jolloin myös aikaa kuluu.

Nimensä mukaisesti tässä haetaan ratkaisuja, ei syyllisiä.

Antti Westersund

Viime syksynä työtä tehtiin ratkaisukeskeisesti, mitä Westersund pitää hyvänä asiana.

– Nimensä mukaisesti tässä haetaan ratkaisuja, ei syyllisiä. Olemme päässeet saman pöydän ääreen puhumaan asioista, jolloin kaikilla osapuolilla on mahdollisuus oppia ymmärtämään toista puolta paremmin.

Ongelma on edelleen olemassa

Vaikka ratkaisuja on haettu yhdessä ja korjauksiakin on tehty, sisäilmaongelma ei ole vielä poistunut.

– Koulunkäynti on toki helpottunut, mutta ongelmat ovat edelleen olemassa. Koululla on tietysti omat toiveensa, teknisellä omansa ja vanhemmilla myös, mutta kaikki varmasti haluavat terveen työskentely-ympäristön, sanoo apulaisrehtori Tolonen.

Välitunnilla nautitaan talvisäästä. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Westerlund muistuttaa siitä, että nyt ei ole kysymys pelkästään yhdestä koulusta.

– Tämä 550 oppilaan koulu on Suomussalmen suurin, mutta haaste ei ole pelkästään tässä. Maakuntauudistus voi tuoda uusia tilahaasteita, oppilasennusteetkin ovat oma kuvionsa. Parin vuoden päästä tehdään varmasti päätös jatkosta, siihen asti mennään korjaten.

Aika kuluu

Tälle vuodelle korjauksiin on varattu 800 000 euroa. Ensi vuonna on tarkoitus tehdä hankesuunnitelma, minkä jälkeen tiedetään, rakennetaanko kokonaan uusi koulu vai jotain muuta.

Apulaisrehtori Tolonen toivoo ratkaisuja mahdollisimman ripeällä aikataululla, koska täpötäydessä koulussa ei ongelmia pystytä kokonaan väistämään.

– Jos kokonaisratkaisua ei löydy, vaihtoehtoisiakin tiloja olemme valmiita miettimään. Vuodet vierivät nopeasti.

Lapset ovat tulevia veronmaksajiamme, heidän koulunkäynnilleen pitää järjestää terveet tilat.

Pertti Torvinen

Vanhempainyhdistyksen varapuheenjohtaja Torvinen muistuttaa terveydestä.

– Lapset ovat tulevia veronmaksajiamme, heidän koulunkäynnilleen pitää järjestää terveet tilat. Kyllä näissä tiloissa pitäisi tehdä isompi oirekysely, jolloin päästäisiin paremmin ongelmien lähteeseen. Avoimesti yhdessä tekemällä ja toisiinsa luottaen päästään varmasti päämäärään.