Tuore tilasto julki: 240 vaarallista tuotetta poistettiin markkinoilta – vain joka viides testattu sähkölaite sai puhtaat paperit

Viranomainen poisti eniten markkinoilta led-valaistustuotteita. Asiantuntijan mukaan syynä viallisiin sähkölaitteisiin on valmistuksen siirtyminen Aasiaan.

Kuluttajatuotteiden turvallisuus
Sähköjohto pistorasiassa.
Ilkka Kemppinen / Yle

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) teki viime vuoden aikana 2230 valvontakäyntiä sähkölaitteita myyviin liikkeisiin sekä valmistajien ja maahantuojien luokse. Vain 20 prosenttia tuotteista oli testatuilta osin täysin vaatimusten mukaisia.

Yhteensä noin 600 sähkölaitetta testautettiin, ja testausten perusteella markkinoilta poistettiin 135 vaarallista tai vaatimustenvastaista tuotetta. Näistä 37 kerättiin takaisin kuluttajilta. Lisäksi lievemmin vaatimusten vastaisille tuotteille annettiin 103 myyntikieltoa.

Eniten markkinoilta poistettiin sähkölaitteista led-valaistustuotteita ja erilaisia verkkoliitäntäkojeita. Kaikki tuotteet eivät olleet vaarallisia, mutta niissä oli puutteita joko sähkömagneettisen yhteensopivuuden tai energian ekologisen suunnittelun suhteen.

– Eli ne käyttävät liikaa tehoa tai sitten niissä on ollut merkintäpuutteita ja käyttöohjeet ovat olleet vajavaisia, kertoo Tukesin sähkötuotteet-ryhmän johtava asiantuntija Mika Toivonen.

40 prosentille sähkölaitteista annettiin annettiin eriasteisia kieltoja. Tuotteet, jotka todettiin vaarallisiksi ja joissa oli vakavia turvallisuuspuutteita kiellettiin tyystin.

Kaikkiaan Tukes poisti viime vuonna markkinoilta noin 240 vaarallista tai vaatimustenvastaista tuotetta. Tarkempia tietoja markkinoilta poistetuista tuotteista löytyy Tukesin markkinavalvontarekisteristä (siirryt toiseen palveluun).

Ulkoistettu Aasiaan

Mika Toivosen mukaan viallisia sähkötuotteita löytyy nykyään paljon siitä syystä, että niiden valmistus on ulkoistettu Aasiaan.

– Ja niitä tehdään usein private label -tyyppisesti omalla tuotemerkillä. Tuotteiden kontrolli ei ole tietysti sillä tasolla, kuin se oli ennen.

Toivosen mukaan sähkölaitteissa ei myöskään ole enää mitään pakollista ennakkotarkastusta ja valmistaja saa itse vakuuttaa, että tuote täyttää sille asetetut vaatimukset.

– Ehkä se omavalvonta pettää jossain prosessin vaiheessa, koska nämä ketjut ovat niin monimutkaisia. Maahantuojat eivät ehkä pysty riittävästi kontrolloimaan niitä tuotteita, mitä ottavat maahantuontiinsa, Toivonen arvioi.

Puutteita myös koneissa ja leluissa

Tukes valvoo projektiluonteisesti ja ilmoitusten perusteella myös kuluttajatuotteiden, kuten koneiden, lelujen ja henkilönsuojainten turvallisuutta.

Markkinoilta poistettiin viime vuonna yhteensä 102 tällaista tuotetta, joista 60 tapauksessa jo myydyt tuotteet kerättiin pois kuluttajilta saakka. Eniten puutteita oli koneissa, kuten tasapainolaudoissa ja crossipyörissä sekä ammus- ja muovileluissa.

Tasapainolautojen puutteet liittyivät sähköturvallisuuteen, niiden akut kuumenivat ja aiheuttivat tulipalon vaaran. Puutteita havaittiin myös henkilönsuojaimissa ja öljylampuissa.

Ilotulitteissa oli poikkeuksellisen paljon turvallisuuspuutteita. Tukes tarkasti yhden maahantuojan varastosta peräti 4320 rakettia, joista kahdeksassa prosentissa todettiin puutteita. Kyseinen raketti ja sen lisäksi kaksi muuta ilotulitetta poistettiin markkinoilta.