Talouslehti: Tunnetut amerikkalaiset suuryritykset hermostuivat Trumpin maahantulokiellosta

Applea ei olisi olemassakaan ilman maahanmuuttoa, lataa yhtiön toimitusjohtaja Financial Timesin mukaan. Myös Facebook ja Google tuomitsevat Trumpin maahantulokiellon.

suuryritykset
Applen toimistusjohtaja Tim Cook kuvattuna lokakuussa 2016.
Applen toimistusjohtaja Tim Cook.Tony Avelar / EPA

Talouslehti Financial Times (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa verkkosivuillaan tunnettujen amerikkalaisten suuryritysten hermostuneen Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin päätöksestä kieltää maahantulo Syyriasta ja kuudesta muusta maasta määräajaksi.

Applen toimitusjohtajan Tim Cookin mukaan yhtiö on tehnyt Valkoiselle talolle selväksi, että se ei tue päätöstä. Esimerkiksi Applea ei olisi olemassa ilman maahanmuuttajia, hän on lehden mukaan todennut. Edesmenneen Applen perustajan, Steve Jobsin, biologisen isän kerrotaan olevan syyrialaislähtöinen.

Yritysten ulkomaisen työvoiman saanti vaikeuksissa

Teknologiayritykset kertovat, että niillä on vaikeuksia saada ulkomaista insinööritaitoa Trumpin politiikan vuoksi, Financial Times kirjoittaa.

Maahantulokiellon suoranaiset vaikutukset eivät yrityskohtaisesti kuitenkaan välttämättä koske suurta työntekijäjoukkoa: esimerkiksi Googlessa päätös koskee alle kahtasataa työntekijää yhtiön 60 000 työntekijästä.

Mutta Trump on lehden mukaan kritisoinut myös H-1B-viisumia, joka mahdollistaa tuhansien työntekijöiden palkkaamisen esimerkiksi Intiasta.

Asia on kuohuttanut yritysjohtajia myös sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Netflixin johtaja Reed Hastings on pitänyt päätöstä epäamerikkalaisena. Teslan toimitusjohtaja Elon Muskin mielestä päätöksestä joutuvat kärsimään myös ne, jotka ovat olleet vahvoja Yhdysvaltojen tukijoita, ja se on väärin, kertoo FT.

Starbucksin vastaus: 10 000 maahanmuuttajaa saa töitä

Uutistoimisto AP puolestaan kertoo, että maailmanlaajuinen kahvilaketju Starbucks aikoo vastauksena Trumpin päätökselle palkata tulevan viiden vuoden aikana peräti 10 000 maahanmuuttajaa.

Työntekijöille lähettämässään kirjeessä toimitusjohtaja Howard Schultz sanoo, että uutta työvoimaa palkataan yhtiön toimipaikkoihin eri puolilla maailmaa, mutta rekrytointikampanja aloitetaan Yhdysvalloista. Etusijalla ovat toimitusjohtajan mukaan amerikkalaisjoukkoja palvelleet tulkit ja muu tukihenkilöstö.

Schultz kannatti presidenttivaalikampanjan aikana Trumpin vastaehdokasta, demokraattien Hillary Clintonia.

Lähteet: AP