Lenkkarivillitys on saapunut myös Suomeen – “Jopa puolet palkastani meni kenkiin”

Urheilullisista kengistä ovat innostuneet erityisesti teini-ikäiset ja nuoret aikuiset. Kovimpia lenkkareiden keräilijöitä ovat miehet. Juttu on alun perin julkaistu tammikuussa 2017.

kengät
Shava
Shava Sofyn kenkäkokoelman arvokkaimmat parit ovat esillä kodin seinällä.Jari Kovalainen / Yle

Sata paria kenkiä. Sen suuruiseksi helsinkiläinen Shava Sofy arvioi omaa kenkäkokoelmaansa.

21-vuotiaan keräilijän kotona harrastusta ei voi olla huomaamatta. Kenkälaatikoita lojuu huoneen nurkissa, kirjahyllyyn kasattuna, sängyn alle sullottuna ja löytyypä laatikoita jopa vaatekaapista

Eikä siinä vielä kaikki. Kenkäkokoelman kruununjalokivet eli arvokkaimmat parit ovat aseteltuna paraatipaikalle makuuhuoneen seinälle varta vasten kengille tarkoitetuille hyllyille. Pelkästään seinällä olevien “sneakereiden”, kuten Sofy ja muut keräilijät tossujaan yleensä kutsuvat, arvo on lähellä kymmentä tuhatta euroa.

– Olen kerännyt kokoelmaani noin neljästä viiteen vuotta ja olen siihen erittäin tyytyväinen. Siihen kuuluu peruskenkien lisäksi myös harvinaisempia malleja, Sofy myhäilee.

Yksi Sofyn harvinaisimmista pareista on yhdysvaltalaisen NBA-koripallolegenda Kobe Bryantin nimikkokenkien erittäin rajoitettu malli. Niitä on tehty koko maailmassa vain 54 kappaletta. Helsinkiläinen sai omansa Home of sneakers -kenkäbloginsa (siirryt toiseen palveluun) ansiosta.

Shava koneella
Kenkäblogiaan Shava Sofy pyrkii päivittämään vähintään kerran viikossa.Jari Kovalainen / Yle

– Nike kutsui viime vuonna kenkäharrastajia Euroopan pääkonttorilleen Amsterdamiin ja blogini oli yksi niistä 15 eurooppalaisesta sneaker-sivustosta, jotka sinne pääsivät.

Kaikille kutsutuille kolahti reissun jälkeen postilaatikkoon harvinaiset kenkäparit, muiden ilmaiseksi saatujen Nike-tuotteiden lisäksi.

Ennen yhteistyökuvioita minulla saattoi mennä jopa puolet palkasta kenkäostoksiin.

Shava Sofy, kenkäbloggaaja

Sofyn kaltaiset kenkäbloggaajat ja somettajat ovatkin urheilubrändeille arvokkaita yhteistyökumppaneita, sillä heidän kauttaan saadaan omat tuotteet nuorten kuluttajien käyttämiin medioihin.

– Tällä hetkellä saan tukea useilta eri brändeiltä. Ennen yhteistyökuvioita minulla saattoi mennä jopa puolet palkasta kenkäostoksiin, Sofy paljastaa.

lenkkareita matolla
Niken, Adidaksen ja Jordanin kengät ovat sneaker-intoilijoiden eniten suosimia valmistajia. Näiden mallien arvo on yhteenlaskettuna tuhansia euroja.Jari Kovalainen / Yle

Lenkkareista tullut salonkikelposia

Vaikka Shavan kaltaisia keräilijöitä on vielä Suomessa harvassa, on lenkkareiden ja urheilullisten kenkien suosio maailmalla ja täällä iso muoti-ilmiö. Kenkäinnostusta lietsovat erityisesti julkkikset, urheilijat ja muusikot. Kun esimerkiksi yhdysvaltalainen raptähti Kanye West piti hiljattain suomalaisen Karhun lenkkariparia, siitä uutisoitiin ympäri maailmaa.

Kenkätrendin taustalla on myös urheilullisen elämäntavan yleistyminen, mikä on tehnyt juoksukengistä ja urheiluvaatteista salonkikelpoisempia myös töissä ja arjessa.

– Ennen farkkuja ja lenkkareita ei yleensä nähnyt pidettävän samaan aikaan päällä, mutta nyt se on jo ihan arkipäiväistä. Melkein jokaisella on kotonaan jotkut lenkkarit tai sneakerit ja niitä käytetään arkenakin, Sofy arvioi.

Tämä on näkynyt myös urheiluliikkeissä, joissa juoksukenkien myynti on kasvanut viime vuosina vauhdilla. Esimerkiksi Keskon Intersport-urheilukaupoissa lenkkareita on myyty kuluttajille erityisesti vapaa-ajan käyttöön. Urheiluvälinejätti Adidaksen edustajan mukaan kenkien ostokriteerit ovatkin muuttuneet.

Vapaa-ajalle kenkiä ostava haluaa, että ne tuntuvat mukavalta jaloissa. Se on tärkeä ostokriteeri.

Juuso Laaksonen, Adidas

– Vapaa-ajalle kenkiä ostava haluaa, että ne tuntuvat mukavalta jaloissa. Se on tärkeä ostokriteeri. Enää ei riitä vain se, että kenkä näyttää hyvältä, Adidaksen Suomen myynnistä vastaava Juuso Laaksonen kertoo.

Ilmiö koskettaa koko Suomea

Urheilullisten kenkien lisääntyneen kysynnän vuoksi Kesko toi viime vuonna Suomeen lenkkareihin ja katumuotiin keskittyneen The Athlete’s Foot -kauppaketjun. Sen liikkeitä on avattu nopealla tahdilla kolme pääkaupunkiseudulle ja yksi Ouluun.

– Suomessa sneakereiden saatavuus on ollut ehkä muita markkinoita heikompaa tähän saakka. Suomen markkinoita seurasimme usean vuoden ajan ja nyt katsoimme, että on oikea aika lähteä liikkeelle, The Athlete’s Footin ketjujohtaja Juha Niskanen toteaa.

Alun alkaen Yhdysvalloista lähtöisin oleva ketju aikoo panostaa tänne nyt toden teolla. Uusia myymälöitä on tarkoitus avata nopeasti lisää ja pitkällä tähtäimellä Suomeen kaavaillaan jopa 15 liikettä. Ketjujohtaja uskoo, että netin ja sosiaalisen median ansiosta kenkäilmiö on nähtävissä koko maassa.

Juha Niskanen
The Athlete's Footin ketjujohtaja Juha Niskasen mukaan tietoa uusimmista lenkkareista haetaan eritoten somesta.Jari Kovalainen / Yle

– Koko sneaker-markkinoiden kehitykseen on vaikuttanut paljon se, että urbaani kulttuuri on saavuttanut myös Suomen. Monet suomalaiset artistit ja räppärit ovat kenkäharrastajia, ja ihmiset seuraavat sosiaalisessa mediassa, mitä heillä on jaloissaan, Niskanen sanoo.

Kenkäketjun pääkohderyhmänä ovat merkkitietoiset teini-ikäiset ja nuoret aikuiset. Innokkaimpia ostajia ovat tällä hetkellä kuitenkin erityisesti miehet. Sneakerbloggaaja Shava Sofyn mukaan kyseessä on tyyliseikka.

– Vaatteet voivat olla minkälaiset tahansa, mutta kengät antavat sen viimeisen silauksen. Minulle kengät ovat se tärkein elementti vaatetuksessa.