1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Lehti: Isis ja muut ääri-islamistit pitävät Trumpin maahantulokieltoa suurena voittona

Terroristijärjestö Isisin kannattajat uskovat, että radikaali-islamin kannatus lisääntyy Donald Trumpin maahantulokiellon seurauksena, kertoo Washington Post.

Ulkomaat
Ihmiset osoittivat mieltään maahantulokieltoa vastaan Los Angelesin kansainvälisellä lentokentällä 29. tammikuuta.
Ihmiset osoittivat mieltään maahantulokieltoa vastaan Los Angelesin kansainvälisellä lentokentällä 29. tammikuuta.AFP

Washington Postin artikkeli (siirryt toiseen palveluun)kertoo jihadistiryhmittymien juhlineen Yhdysvaltain presidentin maahantulokieltoa. Niiden mukaan Trumpin maahantulokielto todistaa, että Yhdysvallat on sodassa islamin uskontoa vastaan.

Esimerkiksi Isisin sosiaalisen median sivustolle kirjoitetuissa kommenteissa uskotaan, että päätöksen seurauksena moni muslimi asettuu radikaalien puolelle.

Yhden kommentoijan mukaan Trump on tällä hetkellä paras islamin puolestapuhuja. Toiset taas ennustavat, että Yhdysvallat aloittavat pian uuden sodan Lähi-idässä.

"Suuri siunaus"

Yhden lähteen mukaan terroristijohtaja Abu Bakr al-Baghdadi pitäisi Trumpin maahantulokieltoa "suurena siunauksena" samalla tavoin kuin hyökkäys Irakiin vuonna 2003, koska se laukaisi suuren länsivastaisen aallon islamilaisessa maailmassa.

Useiden kirjoittajien mukaan edesmenneen al-Qaida johtajan Anwar al-Awlakin ennustukset amerikkalaisten kääntymisestä muslimiväestöään vastaan ovat nyt käyneet toteen.

Huoli amerikkalaisjoukoissa palvelevista muslimeista

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan reaktiot ovat jossain määrin odotettuja. Esimerkiksi senaattori John McCain on Washington Postin mukaan sanonut CBS:llä, että päätös antaa Isisille tilaisuuden lisätä propagandaansa.

Samaan aikaan on kasvanut huoli siitä, miten esimerkiksi Yhdysvaltain asevoimissa palvelevat muslimit suhtautuvat kieltoon.

Bushin hallinnon alaisena työskennellyt CIA-veteraani, Robert Richer pitää maahantulokieltoa "strategisena virheenä", jonka voittajia ovat jihadistit ja muut Yhdysvaltoja "vastustavat voimat", kertoo Washington Post.

Lue seuraavaksi