Tampereen Rantatunnelin 77 päivän saldo: 2,3 miljoonaa autoa, 0 kolaria ja 1 vauva

Suomen pisimmässä maantietunnelissa on vältytty onnettomuuksilta. Muutaman kerran tunneli on suljettu ruuhkan takia, ja useita autoja on hinattu ulos tunnelista.

tieliikenne
Autoja menee sisään ja tulee ulos Tampereen Rantatunnelin Santalahden suuaukosta.
Matias Väänänen / Yle

Tampereen Rantatunneli avattiin liikenteelle kaksi ja puoli kuukautta sitten. Teimme listan siitä, mitä tunnelissa on tähän mennessä tapahtunut:

1. Autojen määrä

Tunnelista kulkee vuorokaudessa keskimäärin 32 000 ajoneuvoa. Tämä tarkoittaa sitä, että tähän mennessä tunnelin läpi on mennyt noin 2,3 miljoonaa autoa.

2. Kolarit

Tunnelin alkutaival on ollut siinä mielessä onnistunut, että kolareilta on tähän mennessä vältytty kokonaan.

3. Ruuhkat

Tavoitteena on, että liikenne tunnelissa ei pysähtyisi lainkaan. Jos näin käy, pääsy tunneliin suljetaan tilapäisesti. Tähän mennessä näin on tapahtunut ainakin kolmena päivänä, muun muassa tunnelin avajaispäivänä, kun tunneli houkutteli kokeilijoita kauempaakin. Tunnelin sulkemisen syynä on ollut myös läheisessä Vaitinaron eli Nokian moottoritien risteyksessä tapahtunut kolari, joka on aiheuttanut ruuhkia myös tunnelissa.

4. Pysähtyneet autot

Tunnelissa on syystä tai toisesta pysähtynyt kymmeniä autoja. Syitä ovat olleet muun muassa autoon tullut vika tai se, että polttoaine on loppunut. Tunnelista on hinattu auto pois vähintään kerran viikossa. Hinauksen ajaksi yksi ajokaista suljetaan ja paikalle tulee lisäturvaksi törmäysvaimennin. Tunnelissa pysähtyminen ilman aiheellista syytä on kielletty.

5. Huollot

Destia ja sen aliurakoitsijat tekevät tunnelissa perushuollon kerran kuukaudessa. Tähän mennessä niitä on ehtinyt olla kaksi. Jotta huolto aiheuttaisi mahdollisimman vähän haittaa liikenteelle, se tehdään illalla ja yöllä. Perushuoltojen lisäksi tunnelissa on pitänyt käydä korjaamassa muun muassa tiedotustauluihin ja liikennettä valvoviin kameroiihin tulleita häiriöitä.

6. Synnytys

Uudenvuodenyönä Rantatunnelissa syntyi poikavauva (siirryt toiseen palveluun), kertoi Aamulehti. Hämeenkyröläinen nainen oli kiireen vilkkaa matkalla synnytykseen Tampereen yliopistolliseen sairaalaan, kun ratkaiseva hetki koitti melkeinpä tunnelin syvimmässä kohdassa. Autoa kuljettanut vauvan mummo toimi ripeästi, pysäytti auton ajoradan reunaan ja auttoi vauvan onnistuneesti maailmaan auton takapenkillä.

Tältä Rantatunnelissa näyttää. Video on kuvattu avajaispäivän aamutunteina 15. marraskuuta 2016.

Autoliikennettä Rantatunnelin Naistelahden suuaukolla.