Yhdysvaltain maahantulokielto: Mitä tiedämme nyt?

Perjantaina määrätyn maahantulokiellon laajuudesta tulee yhä tietoja vähitellen, vaikka se on ollut voimassa jo viikonlopun.

Donald Trump
väkijoukkoa lentoaseman ulkopuolella
Maahantulokieltoa vastaan osoitettiin mieltä monilla Yhdsyvaltain lentokentällä tammi- ja helmikuussa. Justin Lane / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump antoi perjantaina määräyksen (siirryt toiseen palveluun), jolla kiellettiin eräiden ryhmien maahantulo Yhdysvaltoihin. Perusteluna oli suojella amerikkalaisia maahan tulleiden ulkomaalaisten terrori-iskuilta. Trumpin määräyksessä on kolme pääkohtaa:

1. Pakolaisten maahantulo Syyriasta kiellettiin toistaiseksi.

2. Pakolaisten maahantulo kaikista maista keskeytettiin 120 vuorokaudeksi.

3. Seuraavien maiden kansalaisten maahantulo, pakolaisina tai muuten, keskeytettiin 90 vuorokaudeksi: Irak, Iran, Jemen, Libya, Somalia, Sudan ja Syyria. Nämä maat oli nimetty terrorismin suhteen "riskimaiksi" vuonna 2016 säädetyssä laissa.

Varsinkin viimeisen kohdan toteuttaminen on johtanut suureen sekaannukseen ja epäselvyyteen sekä Yhdysvaltain lentokentillä että maailmalla.

Keitä kielto koskee?

Yhdysvaltain viisumi peruttiin 90 vuorokauden ajaksi listalla olevien seitsemän maan kansalaisilta ja kaksoiskansalaisilta, jotka ovat syntyneet jossain luetelluista maista. Siitä, mitä tämä tarkkaan ottaen tarkoittaa, on ollut epätietoisuutta.

Finnairin tänään saaman tiedon (siirryt toiseen palveluun) mukaan kaksoiskansalainen pääsee Yhdysvaltoihin Suomen passilla, jos siihen liittyvä maahantulolupa on kunnossa. Sen sijaan jos kaksoiskansalaisen viisumi on myönnetty passiin, joka on kieltolistalla, Yhdysvaltoihin ei nyt pääse.

Britannian ulkoministeriön mukaan kielto koskee vain niitä kaksoiskansalaisia, jotka tulevat Yhdysvaltoihin jostakin seitsemästä maasta. Muualta saapuvien pitäisi ministeriön mukaan päästä Yhdysvaltoihin ilman ylimääräistä tarkastusta.

Valkoisen talon kansliapäällikön Rience Priebusin mukaan pysyvän oleskeluluvan eli ns. Green cardin Yhdysvaltoihin jo saaneet kyseisten maiden kansalaiset pääsevät maahan. Myös sisäisen turvallisuuden ministeri John Kelly vahvisti asian (siirryt toiseen palveluun) ministeriön nettisivuilla. Lentokentillä kuitenkin selvitetään, onko Green cardin haltijalla rikollistaustaa tai yhteyksiä terrorismiin.

Käytäntö epäselvää

Sisäisen turvallisuuden ministeriön mukaan 392 Green cardin haltijaa on päästetty maahan poikkeuspäätöksellä, ja lentokentillä ei enää ole ketään kiinni otettuina. Viranomaisten toiminta Yhdysvaltain lentokentillä vaikuttaa olevan epäyhtenäistä.

Lauantaina tuomioistuimet muutamissa osavaltioissa kielsivät karkottamasta niitä henkilöitä, joiden maahantulo oli uuden määräyksen perusteella estetty. Määräyksen muuhun sisältöön tai laillisuuteen ei otettu kantaa.

Amerikkalaisten tiedotusvälineiden mukaan on epäselvää, noudatetaanko karkotuskieltoa kaikkialla Yhdysvalloissa. Myöskään maahantuloviranomaisten käyttämistä perusteista maahantulon epäämiselle tai sen sallimiselle yksittäistapauksissa ei ole saatu tarkkaa tietoa.

Viranomaisten ohjeistuksesta presidentin määräyksen toimeenpanosta ylipäätään ei ole yksityiskohtaisia tietoja. Mahdollisesti selviä ohjeita ei ole olemassa.

Myös tiedot määräyksen valmistelusta ja sen perusteellisuudesta ovat ristiriitaisia. Toimeenpaneville virastoille siitä ilmoitettiin puhelimitse perjantaina.

trump puhelimessa
Presidentti Trump soitteli maahantulokieltopäätöksensä jälkeen muun muassa Saudi-Arabian kuninkaalle. Saudit eivät ole kieltolistalla.Jim Lo Scalzo / EPA

Trump: Ei muslimikielto

Määräyksen arvostelijat ovat sanoneet sen kohdistuvan muslimeihin, koska kieltolistalla olevat maat ovat muslimienemmistöisiä. Donald Trump on kiistänyt syytöksen sillä perusteella, että useimpia muslimimaita uudet maahantulorajoitukset eivät koske.

Trump on huomauttanut, että myös hänen edeltäjänsä Barack Obama kielsi tilapäisesti maahantulon irakilaisilta vuonna 2011. Tapauksella kuitenkin oli huomattavia eroja (siirryt toiseen palveluun) Trumpin päätökseen nähden.

Presidentin määräyksessä perusteltiin rajoituksia muun muassa viittaamalla 11.9.2001 Yhdysvalloissa tehtyihin terrori-iskuihin. Arvostelijat huomauttavat, että iskujen tekijät tulivat nimenomaan maista, joita ei ole nyt kieltolistalla. Suurin osa tuli Saudi-Arabiasta.