Avioliittolain muutos: Pieni joukko joutuu purkamaan parisuhteensa rekisteröinnin, jos aikoo avioliittoon

Rekisteröidyn parisuhteen voi muuttaa avioliitoksi pelkällä ilmoituksella – mutta vain silloin, kun rekisteröinti on tehty Suomessa.

avioliittolaki
Veera ja Salla Willman
Veera ja Salla Willman aikovat muuttaa rekisteröidyn parisuhteensa avioliitoksi.Toni Pitkänen / Yle

Rekisteröity parisuhde on maaliskuun alusta lähtien mahdollista muuttaa avioliitoksi. Yksi avioliittopäivää pohtiva pari ovat kuopiolaiset Veera ja Salla Willman, jotka ovat rekisteröineet oman parisuhteensa jo lähes viisi vuotta sitten.

– Meillä on useita vaihtoehtoja. Joko niin, että 1. maaliskuuta, kun laki muuttuu, tai sitten valitsemme jonkin sellaisen meille tärkeän päivän, Veera Willman kertoo.

Rekisteröityminen sujui Willmaneilta aikoinaan ilman juhlia, mutta nyt vahinko aiotaan ottaa takaisin.

– Olemme lupailleet, että sitten kun avioliittolaki astuu voimaan, niin juhlat ja bileet pistetään pystyyn. Kavereilla ja sukulaisilla taitaa olla jo aika kovat odotukset, Salla Willman nauraa.

Parisuhde avioliitoksi pelkällä ilmoituksella

Rekisteröidyn parisuhteen muuttaminen avioliitoksi tehdään maistraatissa puolisoiden yhteisellä ilmoituksella. Parien ei sen vuoksi tarvitse käydä maistraatissa erikseen.

– Sitä varten luodaan lomake, joka voidaan lähettää meille postissa. Asia hoituu toki myös täällä käynnin yhteydessä, sanoo Itä-Suomen maistraatin henkikirjoittaja Saija Lyytinen.

Suomessa oli vuonna 2015 noin 2 600 rekisteröityä parisuhdetta. Rekisteröintejä on tehty vuosittain runsaat 300. Kun avioliittolaki muuttuu, uusia parisuhteita ei enää rekisteröidä.

Ulkomailla rekisteröity parisuhde ensin purettava

Ilmoitusmenettelyllä tehtävä muutos koskee vain Suomessa rekisteröityjä parisuhteista. Jos parisuhde on rekisteröity ulkomailla, on avioliittoon haluavilla edessään liiton purkaminen.

– Heidän tulee ensin erota ja sen jälkeen heidät voidaan sitten vihkiä avioliittoon, selittää Itä-Suomen maistraatin henkikirjoittaja Saija Lyytinen.

Ulkomailla suhteensa rekisteröityneen parin kannalta tällainen menettely voi tuntua pahalta.

– Onhan se varmaan parin näkökulmasta melkeinpä kohtuutonta, Lyytinen myöntää.

Itä-Suomen maistraatin henkikirjoittaja Saija Lyytinen ja Salla ja Verra Willman
Itä-Suomen maistraatin henkikirjoittajan Saija Lyytisen mukaan viraston alueella on vain muutamia ulkomailla suhteensa rekisteröineitä pareja.Toni Pitkänen / Yle

Veera ja Salla Willman pyörittelevät päätään.

– Vaikea ajatella, miten itse suhtautuisi siihen, että pitäisi niin sanotusti erota, ennen kuin voi vaihtaa parisuhteen avioliitoksi, Veera Willman tunnustaa.

Myös Salla Willmanin mielestä kyseessä olisi aika rankka asia.

– Voi olla, että joku kokisi sen ihan nöyryyttävänä, hän puuskahtaa.