Entinen torimyyjä alkoi ostaa Suomen rannikkoa itselleen: "Saarista tulee tarjouksia jatkuvasti"

Ismo Räty on levittänyt matkailubisneksensä jo useille saarille. Nyt hän haluaa lisää.

Saaristo ja saaret
Ismo Räty
Ismo RätyOlli Törönen / Yle

Vartioliike oli Ismo Rädyn ensimmäinen oma firma. Nyt, 25 vuotta myöhemmin, hänellä on kymmenen yhtiötä ja yli sata vakituista työntekijää.

– Ennen bisnekseen siirtymistä myin 15 vuotta leipää torilla, siitä se lähti. Nykyään maksamme aika paljon veroja tähän kaupunkiin, kotkalainen Räty tuumaa.

Mies perusti ensin kiihtyvällä tahdilla ravintoloita ja osti kiinteistöjä. Sitten hän innostui saarista. Ensimmäisen saarensa, Ollinkarit, hän osti Kotkan edustalta yli kymmenen vuotta sitten.

Kun Puolustusvoimat luopui Kirkonmaan ja Rankin saarten varuskunta-alueista, Räty osti ne itselleen. Lähes sata hehtaaria maata vaihtoi omistajaa 700 000 eurolla.

Synnytystuskia

Vuosikaudet, Rankki peräti 99 vuotta, kansalaisten ulottumattomissa olleiden alueiden avaaminen aiheutti yleisöryntäyksen. Rankki avautui toissa kesänä, Kirkonmaa kesällä 2016.

– Rankissa on 800 anniskelupaikkaa, siellä voi pitää isommatkin juhlat. Viime kesä olikin Rankissa erittäin hyvä, Kirkonmaassa oli pieniä synnytystuskia.

Rankissa käy niin nuoria kuin iäkkäämpiäkin matkailijoita.

– Hylsyjen keräilijöitä on ollut paljon. Monelle on vaikuttava kokemus päästä tutustumaan tykille. Varsinkin Rankin vanha kasarmi kiinnostaa montaa sukupolvea.

Sieltä on 30 kilometriä Suursaareen eli Venäjälle. Onhan se kiva katsella sinne tykinpiippua pitkin, kun turvallinen tykki on vieressä.

Ismo Räty

Räty on huomannut, että sota- ja armeijanostalgia on monille tärkeää etenkin Rankissa.

– Sieltä on 30 kilometriä Suursaareen eli Venäjälle. Onhan se kiva katsella sinne tykinpiippua pitkin, kun turvallinen tykki on vieressä.

Kirkonmaan rakennukset Räty vuokraa ja myy asunto-osakeyhtiöiksi sekä vapaa-ajan asunnoiksi. Saareen ja sieltä pois pääsee yhteysalus Otavan kyydillä.

parakki
Kirkonmaahan ilmestyi nopeasti "viinakioski".Olli Törönen / Yle

Vanhaan navettaan tulee bilekeidas

Vuodenvaihteessa Räty hankki itselleen vanhan kartanon, Karhulan hovin, ja Kotkan keskustassa aivan merenrannassa sijaitsevan ravintola Tulikukon. Ne ovat osa suurempaa suunnitelmaa.

– Ne tukevat liiketoimintaamme Rankissa, Kirkonmaassa ja Ollinkarilla. Nyt meillä on hyvät yhteydet jokeen ja pääsemme suoraan merelle. Veneilijät ovat todella tärkeä asiakaskunta. Heitä käy paljon ympäri Suomea, viime vuonna myös Saksasta ja Venäjältä.

Aiemmin vain osan vuodesta avoinna olleeseen Tulikukkoon tulee pieni laajennus ja se on jatkossa auki ympäri vuoden. Karhulan hovi avautuu hotelliksi keväällä, ja toukokuu on jo täyteen buukattu.

Karhulan hovin kauppaan kuuluu myös tien toisella puolella oleva iso navettarakennus. Sinne on tarkoitus avata bilekeidas.

Jos se Rädystä on kiinni, homma ei jää tähän. Hän on erittäin kiinnostunut hankkimaan lisää saaria Suomen etelärannikolta laajentaakseen matkailubisnestään.

– Minulle on jo tarjottu paljon erilaisia kohteita, tarjouksia tulee jatkuvasti. Kotkan edustalta saaria, Kouvolasta rantatiloja Kymijoen rannasta. Aina pitää katsoa kaikki kortit.

Ryppyjä matkalla

Rätyä pidetään yrittäjäpiireissä kovana bisnesmiehenä. Matkan varrelle mahtuu myös ryppyjä – kuten vuosikausia kestäneet riidat Kotkan kaupungin kanssa kauppatorilla sijaitsevasta Toriterassista.

– Yöunia en ole koskaan menettänyt. Mutta jos kokee, että on väärin kohdeltu, niin täytyy katsoa asiat loppuun asti. Isotkaan eivät voi toimia miten sattuu.

Mönkään menneitä hankkeitakin löytyy. Yksi niistä oli Kotkan Kauppahalli, jonka Räty perusti kahden liikekumppaninsa kanssa.

– Kauppiaat eivät pärjänneet siellä, joten piti ottaa käyttöön suunnitelma B. Nyt siellä on leipomo ja intialainen ravintola. Luovaa hulluutta pitää olla. Kaikki bisnes on riskibisnestä.

Suunnitelma B aina varalla

Millä rahalla Räty sitten valtakuntaansa kasvattaa, kenen raha palaa, jos käy huonosti? Oma ja pankin raha. Sen enempää hän ei halua tarkentaa.

Suunnitelma B on kuitenkin aina olemassa, ja siihen on pitänyt usein turvautuakin. Menneitä Räty ei jää suremaan.

– Mielestäni taaksepäin katsominen on turhaa.

Paitsi ehkä sen ihan ensimmäisen firman osalta. Vartioliike – ensimmäinen oma yritys – on edelleen voimissaan.