Filippiinit keskeyttää maailmaa kuohuttaneen sotansa huumekauppiaita vastaan

Poliisi on tappanut huumeratsioissaan tuhansia köyhiä. Nyt poliisijohtaja määräsi operaatiolle lopun, kunnes poliisi on puhdistanut omat nurkkansa.

Filippiinit
Kaksi filippiiniläispoliisia
Filippiinien poliisijohtaja Ronald Dela Rosa lehdistötilaisuudessa 23. tammikuuta.Rolex Dela Pena

MANILA Filippiinien poliisijohtaja Ronald Dela Rosa ilmoitti maanantaina, että Filippiinit keskeyttää verisen huumeiden vastaisen sotansa poliisin korruption takia.

Yllättävän täyskäännöksen taustalla on diplomaattinen skandaali: huumesotaa varten perustettua erikoisyksikköä epäillään eteläkorealaisen liikemiehen Jee Ick Joon sieppauksesta ja rahan kiristämisestä tämän vaimolta. Sieppauksen järjestäjäksi epäillään Filippiinien presidentin mukaan huumeyksikön johtajaa.

Surma on nolannut Filippiinien poliisijohdon, sillä korealaismies tapettiin poliisin päämajassa Camp Cramessa Manilassa. Ruumis löytyi päämajan alueelta.

Sitä ennen liikemiehen vaimo oli ehtinyt maksaa kiristäjille viiden miljoonan peson eli lähes sadan tuhannen euron lunnaat.

Poliisijohtaja Dela Rosa sanoi maanantaina, että huumeiden vastainen poliisiyksikkö lakkautetaan ja noin sata poliisia puhdistaa "konnat ja syndikaatit" pois poliisivoimista.

Presidentti syyttää poliisia läpimädäksi

Presidentti Rodrigo Duterte on tavannut liikemiehen lesken, Choi Kyung Jinin, ja Etelä-Korean suurlähettilään Kim Jae-shingin. Hän lupasi, että rikolliset tuomitaan.

Keskiyön lehdistötilaisuudessaan vihainen Duterte syytti poliisia läpimädäksi. Hän väitti, että 40 prosenttia Filippiinien poliisivoimista syyllistyy laittomuuksiin.

Rodrigo Duterte puhumassa Manilassa 7. joulukuuta.
Rodrigo Duterte puhumassa Manilassa 7. joulukuuta.Francis R. Malasig / EPA

– Olette korruptoituneita ytimeen asti. Se on systeemissänne, Duterte jyrisi ja sanoi poliisien olevan yhtä viheliäisiä kuin huumepomojen.

Huumeiden vastaisen sodan keskeyttäminen on odottamaton päätös, sillä vain päivää aiemmin kansan suosima presidentti oli ilmoittanut jatkavansa väkivaltaista operaatiota koko presidenttikautensa loppuun saakka.

Sitä ennen hän oli luvannut kitkeä huumerikollisuuden puolessa vuodessa.

Huumeratsioissa kuollut tuhansia

Filippiineillä on poliisin tilastojen mukaan tapettu yli 7 000 huumerikoksista epäiltyä ihmistä viime kesäkuun jälkeen. Poliisi on ampunut ratsioissaan ainakin yli 2 000 ihmistä. Loput ovat jääneet tuntemattomien kuolemanpartioiden uhreiksi.

Yle kävi tapaamassa surmatun riksankuljettajan omaisia viime syksynä. Voit lukea jutun täältä.

Huumerikollisten tappaminen oli Duterten presidentinvaalikampanjan suosituimpia lupauksia. Presidentti väittää, että Filippiineillä on miljoonia narkomaaneja.

Mart Ablan ruumista kannetaan ambulanssiin hänen vaimonsa ollessa taustalla.
Aviovaimo Merle Abla katsoo taustalla, kun hänen miehensä ruumista kannetaan ambulanssiin surmayönä Manilassa. Brian Manuel

Monien paikallisten uhrien omaiset ovat kertoneet, että poliisi on surmannut viattomia ja esittänyt valheellisia todisteita huumelöydöistä ja epäillyn käytöksestä. Suurinta osaa huumesodan surmista ei ole käytännössä tutkittu ollenkaan.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Duterte on luonut rankaisemattomuuden kulttuurin, jossa poliisi uskoo voivansa tehdä mitä tahtoo ilman rangaistuksen pelkoa. Presidentti lupasi huumeiden vastaisen sodan alussa armahtaa jokaisen poliisin, joka tappaa ratsioissa pidätystä vastustavia huumerikoksista epäiltyjä.

Presidentin suosio yhä suurta

Maailmalla presidentti Duterte sai laajaa huomiota, kun hän kirosi Yhdysvaltain entisen presidentin Obaman, YK:n ja lukuisia muita vaikuttajia, jotka arvostelivat surma-aaltoa Filippiinien kaduilla.

Vaikka tuhansia lähinnä köyhiä on tapettu hämärissä olosuhteissa, mielipidetiedustelujen mukaan yli 80 prosenttia filippiiniläisistä kannattaa yhä Dutertea.

On epäselvää, loppuvatko huumesurmat uuteen päätökseen. Mutta poliisin johdolta kuuluu nyt selkeä lupaus.

– Meidän täytyy keskittää voimamme sisäiseen puhdistukseen. Ja kun olemme puhdistaneet poliisivoimat, presidentti päättää, määrääkö hän meidät takaisin huumeiden vastaiseen sotaan. Mutta nyt huumeoperaatio ei jatku, poliisijohtaja Ronald Dela Rosa sanoo.