Taas uusi huumejuttu Tor-verkossa – Poliisi tutkii viittä törkeää huumausainerikosta

Poliisi on ottanut kiinni 16 ihmistä, jotka myivät huumausainetta Tor-verkossa. Operaatiossa takavarikoitiin muun muassa amfetamiinia ja MDMA-kristallia.

huumeet
Poliisin logo.
Terhi Marjakangas / Yle

Helsingin poliisi on paljastanut uuden huumejutun anonyymissä Tor-verkosta. Viimeksi vastaavaa vyyhtiä käsiteltiin Vantaalla.

Helsingin poliisi valvoi tehostetusti kolmen viikon ajan Tor-verkossa tapahtuvaa huumausaineiden myyntiä. Tehostettu valvonta päättyi sunnuntaina.

– Valvonta oli suunniteltu tehoisku Sipulikanava-nimiselle foorumille, jossa myydään nimimerkkien suojissa huumeita. Aina kun joku myyjä tuli aktiiviseksi, otimme häneen yhteyttä ja lähdimme sitä kautta paljastamaan rikollista toimintaa, kertoo rikosylikomisario Jukka Paasio Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisi käytti hyödyksi lain mahdollistamia salaisia pakkokeinoja, eli tapaamiset myyjien kanssa naamioitiin valeostoiksi.

Tällä tavoin poliisit saivat myyjät kiinni ja takavarikot tehtyä. Kaikkiaan poliisi otti kiinni 16 huumausaineiden myyjää, joista valtaosa oli yli 20-vuotiaita suomalaisia.

– Aika pienellä panostuksella saatiin hyvä tulos. Käytännössä kaikki henkilöt, joihin olimme yhteyksissä, jäivät kiinni. Siinä mielessä ennakkoprofilointi onnistui.

Valvonta Tor-verkossa ei lopu

Huumeita myyneet ihmiset ovat erillisiä myyjiä, eivätkä Paasion mukaan siis kuulu samaan rinkiin – vaikka todennäköisesti tunsivatkin toisensa niinsanotusti samoista piireistä.

Operaatiossa takavarikoitiin mm. 220 g amfetamiinia, 4 487 kpl ekstaasipilleriä, 847 g marihuanaa, 426 g MDMA-kristallia, 47 g kokaiinia, 37 kpl kannabiskasveja ja 150 ml lakkaa.

– Kyseessä on erittäin iso määrä huumeita. Nämähän olisivat olleet tuolla liikenteessä, ellei tähän olisi puututtu. Täytyy toki muistaa, että kyseessä on kuitenkin vaan pieni osa siitä, mitä Tor-verkossa on myynnissä.

Helsingin poliisi tutkii nyt tapauksen seurauksena kuutta huumausainerikosta ja viittä törkeää huumausainerikosta.

– Jo tässä vaiheessa voidaan sanoa näiden juttujen laajentuneen ja ne ovat tuottaneet uusia rikoksesta epäiltyjä henkilöitä poliisin tietoisuuteen, Paasio kertoo.

Joidenkin epäiltyjen osalta poliisi lähtee selvittämään myös henkilöiden rikoshistoriaa, sillä on mahdollista, että rikollista toimintaa on harjoitettu jo pidempään.

– Tor-verkon valvonta ei lopu, vaikka tehostetun valvomisen päättymisestä tiedotimmekin. Emme me Tor-verkosta ole poistumassa.