Bloomberg sai käsiinsä Trumpin suunnitelman: amerikkalaisyritysten pitäisi palkata ensisijaisesti amerikkalaisia

Trumpin kaavailema muutos työviisumeihin iskisi lujaa yhdysvaltalaisiin suuryrityksiin.

Työntekijä poistumassa Googlen toimitiloista New Yorkissa. Google on yksi yhdysvaltalaisista suuryrityksistä, joka palkkaa paljon työvoimaa ulkomailta. Kuva: Richard B. Levine / AOP

Ulkomailta jatkuvasti uutta väkeä palkkaavat yhdysvaltalaiset teknologiajätit saattavat olla vaikeuksissa, mikäli presidentti Donald Trump myllää työviisumiohjelmat.

Talousuutistoimisto Bloomberg (siirryt toiseen palveluun) on saanut käsiinsä Trumpin hallinnon asetusluonnoksen, jossa suunnitellaan muutoksia työviisumiohjelmaan. Luonnoksen mukaan yritysten pitäisi palkata ensisijaisesti amerikkalainen työntekijä avoinna olevaan paikkaan. Jos tehtävän saisi ulkomaalainen työntekijä, yritysten pitäisi suosia parhaiten palkattuja.

Kymmeniätuhansia työntekijöitä ulkomailta vuosittain palkkaavat Kalifornian Piilaakson teknologiayritykset ovat älähtäneet jo Trumpin aiemmasta maahantulokiellosta seitsemän muslimimaan kansalaisille.

Muun muassa Apple, Facebook ja Google ovat tuominneet Trumpin määräaikaisen päätöksen.

Työviisumeilla palkattu halpatyövoimaa

Radikaalit muutokset työviisumiohjelmaan vaikeuttaisivat sellaisten teknologiajättien, kuten Microsoftin ja Amazonin, rekrytointia. Myös intialaisyritykset Tata, Infosys ja Wipro ovat palkanneet vuosittain runsaasti työvoimaa ulkomailta.

Alun perin työviisumiohjelmat luotiin, koska suuryritykset eivät löytäneet sopivaa työvoimaa kotimaasta. Viime vuosina yhtiöitä on arvosteltu siitä, että ne ovat käyttäneet viisumiohjelmaa ulkomaisen halpatyövoiman palkkaamiseen, vaikka myös amerikkalaisia päteviä työntekijöitä olisi tarjolla.

Trumpin hallinto ei halunnut vastata Bloombergin asetusluonnoksesta esittämiin kysymyksiin.

Esitys on kuitenkin linjassa Trumpin vaalilupausten kanssa. Presidentti vaati amerikkalaisia auto- ja teknologiayhtiöitä luomaan lisää työpaikkoja Yhdysvaltoihin.