1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

"Harjataanko hiekkoja pois vielä juhannuksenakin?" – Hiekotushiekkaa kulunut ennätysmäärä

Seinäjoella, Vaasassa ja Kokkolassa sahaavat nollakelit ovat jättäneet lumiaurat pihoihin. Alkutalven liukkaat ovat vaatineet sen sijaan tavanomaista enemmän hiekkaa teille ja kaduille.

Nopeasti vaihtelevat lämpötilat ovat vaatineet tänä talvena runsasta hiekoitusta. Sekä Seinäjoen että Vaasan kunnossapidosta kerrotaan, että hiekkaa ovat vaatineet erityisesti asuntokadut ja laitakaupungin sivutiet. Hiekkaa on myös jo kulunut huomattavasti enemmän kuin viime vuonna.

Esimerkiksi Vaasassa on jo nyt käytetty noin 40 prosenttia enemmän hiekkaa kuin viime vuonna. Yhteensä hiekoitushiekkaa on Vaasassa kulunut jo noin 6 000 tonnia. Kevyen liikenteen väyliin tästä on kulunut 2 000 tonnia, ajoväylille 4 000 tonnia.

– Me joudutaan noita väyliä hiekottamaan lähes päivittäin. Enimmäkseen hiekottaminen on tapahtunut tänä vuonna laitakaupungilla. Kaupungin ydinkeskustan lämpötilat ovat pysyneet enemmän sulana ja siellä laitakaupungin alueilla on ollut enemmän pakkasta, kertoo kunnossapitopäällikkö Juha Jartamo Vaasan kaupungilta.

"Harjataanko hiekkoja pois vielä juhannuksenakin"

Kokkolan kaduille on levitetty jo yli 3 000 tonnia hiekkaa, eli tuplasti normaalitalveen verrattuna. Kokkolassa otettiin käyttöön tänä talvena pienempi murske, joka ei toisaalta murskaannu yhtä herkästi kuten aiempi lajike. Se ei myöskään muotonsa takia riko polkupyörien renkaita kuten aiempi sora.

– Tämä on fillariystävällisempää. Tästä puuttuu kokonaan se valkoinen svartsikivi, eli tämä pitkulainen kivi. Nyt ei ole korviin kantautunut, että olisi sen vuoksi renkaita rikkoutunut, kertoo tiemestari Kari Pihlajamäki Kokkolasta.

Suuresta hiekan määrästä huolimatta kaupungit uskovat säästävänsä hiekoituksessa auraukseen verrattuna. Sen sijaan hiekan poistosta ennustetaan keväälle työlästä urakkaa. Jartamon mukaan suuri lumisade helpottaisi urakkaa, jolloin lumiaurat auraisivat suuren osan hiekasta pois.

– Sitä kautta se helpottaisi työtä. Mutta jos nyt ei enää sada lunta, eikä aurata yhtään, niin sitten se on melkoinen työ poistaa kaikki, Juha Jartamo kertoo.

Pihlajamäki on myös huolissaan, että harjataanko hiekkoja pois vielä juhannuksena. Kokkolassa uskotaan, että suolan käyttö lisääntyy, mikäli säät pysyvät vastaavanlaisina.

– Pakkohan se on, kyllä tässä pitää mennä sen mukaan, minkälaiset säät on. Lähinnä kuitenkin pääväylille, missä on uraisuutta ollut. Se on niin teräsjäätä, että maantiekarhutkin saa sen osittain revittyä, mutta sekään ei kestä kovinkaan pitkään, Pihlajamäki toteaa.