1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Itä-Ukrainassa taistellaan taas: Useita kuolleita

Sunnuntain ja maanantain aikana Itä-Ukrainassa on ollut raskaimpia taisteluita viikkoihin.

Taistelusta Avdijivkan rintamalla. Arkistokuva viime vuodelta. Kuva: Reuters

Itä-Ukrainassa yli kymmenen ihmistä on kuollut Ukrainan armeijan ja Venäjä-mielisten separatistien taisteluissa kahden päivän aikana. Kyseessä ovat raskaimmat taistelut alueella viikkoihin.

Separatistit aloittivat hyökkäyksensä Ukrainan armeijan kohteisiin Avdijivkan kaupungin laitamilla, Donetskin pohjoispuolella sunnuntaina. Viisi ukrainalaissotilasta kuoli ja yhdeksän haavoittui sunnuntaina, kertoi Ukrainan armeija. Maanantaina kuoli kolme sotilasta lisää ja viisi haavoittui.

– Tilanne Avdijivkan teollisuusalueella on haastava. Vihollinen on jatkanut kohteidemme tulittamista raskailla tykeillä ja kranaateilla, sanoi Ukrainan armeijan tiedottaja Oleksandr Motuzjanyk.

Molempien osapuolten mukaan taistelut jatkuivat yhä maanantaina.

Ukrainan armeija sai maanantaina kolme haavoittunutta kapinallista vangikseen. Heistä kaksi kuoli vammoihinsa myöhemmin päivällä.

Rajuja tulitaukorikkomuksia

Ukrainan armeijan mukaan kapinalliset käyttivät Grad-raketinheittimiä ja panssarivaunuja hyökkäyksessään. Minskin tulitaukosopimuksen mukaan raskaat aseet olisi pitänyt vetää rintamilta.

Ukrainan tulitaukoa valvovat Etyjin tarkkailijat olivat laskeneet yli 2 200 tulitaukorikkomusta pelkästään sunnuntain aikana. Raskas tykistö ampui myös Donetskin lähellä ja Mariupolissa.

Ukrainan armeijan mukaan kapinalliset hyökkäävät käytännössä koko rintamalinjan pituudelta.

Sähköt ovat olleet poikki Avdijivkassa ja myös vedenjakelussa on ollut keskeytyksiä.

Kapinallisten uutisverkkosivu DAN sanoi maanantaina, että kaksi siviiliä on kuollut ja kolme haavoittunut Makijivkassa Donetskin koillispuolella. Tietoa ei ole voitu varmistaa puoluettomista lähteistä.

Sunnuntaina kapinalliset kertoivat yhden taistelijansa kuolleen Ukrainan armeijan tulituksessa.

Itä-Ukrainan kriisissä on kuollut noin kymmenen tuhatta ihmistä sitten huhtikuun 2014.

Lähteet: AP, Reuters, AFP