1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansallispuistot

Kansallispuistojen kävijämäärät kasvoivat Varsinais-Suomessa kohisten

Kurjenrahkan kansallispuisto kasvatti suosiotaan eniten. Saaristomerellä vieraili 6 000 kävijää enemmän kuin edellisvuonna.

Örön hiekkarantaa helmikuun alussa 2016. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Varsinais-Suomen kansallispuistot kasvattavat suosiotaan jopa valtakunnallista keskiarvoa enemmän. Kurjenrahkan, Teijon, Saaristomeren ja Selkämeren (puoliksi Satakunnan puolella) yhteenlaskettu käyntimäärä kasvoi 16 prosenttia viime vuodesta.

Metsähallituksen mielestä suosion syynä on palvelujen ja tunnettavuuden kehittäminen matkailuyrittäjien, kuntien ja maakuntien kanssa.

Kurjenrahkan kansallispuisto on lisännyt todellista suosiotaan kaikkein nopeimmin. Siellä vieraili viime vuonna 65 900 kävijää, mikä on peräti 20 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Öröllä on yhä imua

Saaristomeren kansallispuisto kasvattaa suosiotaan edelleen Örön imussa. Viime vuonna kansallispuistossa kirjattiin 84 500 käyntiä. Se oli melkein 6 000 enemmän kuin vuonna 2015.

Kokonaan uusi käyntikohde on Bodön entinen merivartioasema. Veneilijät olivat siitä kiinnostuneita heti ensimmäisenä kesänä.

Teijon kansallispuistosta nautti viime vuonna 84 700 kävijää. Kasvua kävijämäärissä on kuusi prosenttia edellisvuodesta.

Katanpää ja Isokari vetävät Selkämerelle

Selkämeren kansallispuisto nousi niin sanottujen isojen kansallispuistojen joukkoon. Kansallispuiston kohteilla laskettiin 74 300 käyntiä vuonna 2016. Vuonna 2015 vastaava luku oli 47 200 kävijää.

Metsähallituksesta arvioidaan, että suuren harppauksen selittää kansallispuistoon vuoden alusta liitetyt Rauman kaupungin suositut kohteet Kylmäpihlaja ja Kuuskajaskari. Myös yrittäjien parantuneet palvelut esimerkiksi Katanpäässä ja Isollakarilla vetävät väkeä.

Metsähallituksen hoidossa olevista varsinaissuomalaisista historiakohteista suosituin on Kuusiston piispanlinnan rauniot, jossa viime vuonna rekisteröitiin 27 800 käyntiä.