Maaseutuviraston it-nörtit laskeutuivat lattiatasolle – tietojärjestelmien ongelmat ratkesivat

Maaseutuvirasto on saanut tietojärjestelmänsä toimimaan viljelijöitä tyydyttävällä tavalla. Viljelijöille on kyetty nyt maksamaan heille kuuluvat tuet ajallaan.

Maaseutuvirasto
Maaseutuvirasto ulkoa kuvattuna
Maaseutuviraston rakennuksessa on huojentunut tunnelma. Maksut sujuvat nyt jouhevasti.Jarkko Heikkinen / Yle

Maaseutuvirasto joutui viljelijöiden silmätikuksi pari vuotta sitten. EU-tukien maksatuksissa ilmeni ylitsepääsemättömiä ongelmia. Tuskastuminen ajoi tuottajat joukkomielenosoitukseen Helsingin senaatintorille vuosi sitten.

Nyt maaseutuvirastossa on helpottunut tunnelma. EU:n ja kansallisten maataloustukien maksatukset sujuvat normaalisti.

– Tilanne näyttää kokonaisuuden kannalta aika hyvältä. Kaikki tuet on pystytty maksamaan ajallaan, kuten olemme luvanneet, sanoo Mavi:n tietohallintopäällikkö Juha Antila.

Juha Antila on maaseudulta, Lapualta, kotoisin ja maatilan poika. Hän viljelee kotitilaa nyt yhdessä veljensä ja isänsä kanssa. Maatilojen tarpeet ovat miehelle siten tuttuja. Tausta myös houkutteli hakeutumaan tuuliselle paikalle Mavin tietohallintoon.

– Kyllä sitä piti muutama päivä miettiä, ennen kuin olin valmis jättämään hakemuksen, paljastaa Juha Antila hakuprosessia.

IT- tietäjät lattiatasolle

Maaseutuvirasto käynnisti vuosi sitten keväällä toimintansa kehittämisen. Rakennettiin aivan uusi organisaatio ja se toi ongelmiin johtavan ratkaisun.

– Fiksut ihmiset täällä olivat osanneet tarttua oikeisiin asioihin. Organisaatio pantiin uusiksi ja tieto- ja teknologiapalvelut tuotiin lattiatasolle, kuvailee ratkaisua Juha Antila.

Hänen mukaansa perinteisen tietojärjestelmäpalvelujen tarjonnan ja niiden ulkoistamisen sudenkuoppa on siinä, että järjestelmien asiantuntijat elävät omaa elämäänsä ja käyttäjät omaansa.

– Kyllä se on se perinteinen sudenkuoppa, että varsinainen toiminta ja it-toiminta eivät puhu samaa kieltä. Sitten toiminnan vaatimukset eivät mene perille saakka, sanoo tietohallintopäällikkö Juha Antila.

Mavissa kuilua lähdettiin kuromaan umpeen tuomalla it-järjestelmien ammattilaiset ja niiden kehittäjät itse keskelle Mavin ydinprosesseja. He ovat maksatuksia tekevien virkamiesten joukossa ja yhteinen kieli on löytynyt.

Viljelijät traktoreineen mielenilmaisussa Senaatintorilla viime keväänä.
Viljelijöiden mielenilmaisussa purettiin kiukkua ja vaadittiin Maaseutuviraston ylijohtajan eroa.Yle

MTK:kin tyytyväinen

Nyt myös viljelijöiden edunvalvoja MTK on tyytyväinen. Viime kevään traktorimarssin tunnelmista Senaatintorilla, Helsingissä, ei muistoja kummempia ole jäljellä.

– Olihan tässä monta vaihetta ja paljon vääntöä, mutta Mavi on pystynyt kirimään ja kehittämään toimintaansa. Nyt tuet ovat tulleet pääosin siihen aikatauluun, kuin Mavi on luvannut, kertoo toiminnanjohtaja Yrjö Ojaniemi MTK Etelä-Pohjanmaa.

Hänen mukaansa yksi iso ongelma on EU:n byrokratia. Se aiheuttaa paljon päällekkäistä työtä ja ongelmia myös tietohallintoon. Seuraavan ohjelmakauden toivoisi tuovan ongelmaan helpotusta.

– Kyllä, koska monimutkaisuus aiheuttaa tietysti tietojärjestelmille sellaisia haasteita, joita nopeasti ja halvalla on aika vaikea ratkoa, sanoo Yrjö Ojaniemi.

Mavissa tietohallintopäällikkö Juha Antila on samaa mieltä. Hänen mukaansa jo nyt valmistaudutaan seuraavaan ohjelmakauteen. Ja nyt on aika aloittaa vaikuttaminen myös EU:n tasolla.

– Nyt pitää ruveta vaikuttamaan, jotta saadaan toimeenpanon kannalta järkeviä lakeja. Sekä EU:n että meidän kansallinen lainsäädäntömme pitäisi saada sellaiseksi, että ne olisivat helposti toteutettavissa myös tietojärjestelmäpuolella, sanoo Juha Antila.