Itsenäisyyspuolue pääsi jälleen puoluerekisteriin ja teki samalla ennätyksen

Itsenäisyyspuolue on jälleen merkitty puoluerekisteriin. Puolue keräsi kannattajakorttinsa jo neljännen kerran. Samaan ennätykseen on yltänyt myös Suomen Kommunistinen Työväenpuolue KTP.

puolueet
Antti Pesonen
Antti Pesosen johtama Itsenäisyyspuolue on taas virallisesti suomalainen puolue.Päivi Rautanen / Yle

Alajärveläisen Antti Pesosen johtama Itsenäisyyspuolue IPU on merkitty jälleen oikeusministeriössä pidettävään puoluerekisteriin. Itsenäisyyspuolue sai joulukuussa kasaan tarvittavat 5 000 kannattajakorttia.

– Reilusti yli 5 000 nimeä siellä oli. En tiedä tarkasti, koska lopetamme laskut, kun raja ylittyy, kertoo vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä.

Itsenäisyyspuolue poistettiin puoluerekisteristä viime eduskuntavaalien jälkeen. IPU vaati vaaleissa Suomen eroa sekä eurosta että EU:sta, mutta puolue jäi eduskunnan ulkopuolelle. IPU:lla ja sen edeltäjällä Vapaan Suomen Liitolla ei ole ollut koskaan kansanedustajia.

"Aiomme nousta eduskuntaan"

Itsenäisyyspuolue on kerännyt kannattajakorttinsa nyt yhteensä neljä kertaa. Puolue poistetaan puoluerekisteristä, jos se ei saa yhtään kansanedustajaa kaksissa peräkkäisissä eduskuntavaaleissa.

– Tulevissa eduskuntavaaleissa aiomme nousta eduskuntaan, Antti Pesonen painotti joulukuussa, kun kannattajakorttien keruu oli loppusuoralla.

Ennätysten tekijöitä

Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen kertoo, että neljä rekisteröintikertaa tekee Itsenäisyyspuolueesta ennätysten tekijän puoluerekisterissä.

– Mutta Itsenäisyyspuolue ei ole ainut. Myös Suomen Kommunistinen Työväenpuolue KTP on rekisteröitynyt neljä kertaa, Jääskeläinen muistuttaa.

– Kannattajakorttien keruu käy nopeasti, jos puolueella on hyvä organisaatio nimien keruuseen. Siitäkin se riippuu, millainen hype syntyy, Arto Jääskeläinen arvioi.

Uusien puolueiden rekisteröinti tai vanhojen uudelleen rekisteröinti ei ole oikeusministeriössä harvinaista hommaa. Viime maaliskuun jälkeen Suomessa on rekisteröity viisi puoluetta. Puoluerekisterissä on on nyt 16 puoluetta.