Haarniskat ja uponneet palatsit siivittivät Kansallismuseon ja linnat kävijäennätykseen

Kansallismuseo ja sen museoperheeseen kuuluvat museot ja linnat tekivät yleisöennätyksen vuonna 2016. Kävijöitä oli jopa satatuhatta enemmän kuin toissavuonna.

kulttuuri
Haarniskoitu hevonen ja ritari näyttelyssä
Hämeen linnan Heavy Metal -näyttelyn haarniskoitaTiina Kokko / Yle

Viime vuosi on ollut todellinen museoiden vuosi. Moni taidemuseo teki kaikkien aikojen yleisöennätyksensä vuonna 2016 ja sama meno tuntuu jatkuneen monissa historiallisissa museoissa.

Kansallismuseossa ja sen museoperheeseen kuuluvissa seitsemässä museossa ja kahdessa linnassa on käynyt ennätykselliset lähes 615 000 ihmistä. Se on lähes 5 000 enemmän kuin edellisvuonna ja peräti 100 000 enemmän kuin vuonna 2014.

Keskiaikaisia haarniskoituja jalkamiehiä taistelumuodostelmassa näyttelyssä
Piikkimiehet Heavy Metal -näyttelyssä Hämeen linnassaTiina Kokko / Yle

Kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila näkeekin kiinnostuksen historiaan olevan selvässä nousussa.

Ei ole tarvinnut olla asiantuntija iloitakseen historiasta.

Elina anttila

– Olemme muuttaneet näyttelylinjaamme, tuoneet esille isoja kokonaisuuksia ja kehittäneet eri tyyppisiä näkökulmia eri tyyppisille yleisöille. Mennyttä aikaa on voinut lähestyä helposti, ei ole tarvinnut olla asiantuntija iloitakseen historiasta, Anttila pohtii syitä runsaaseen kävijämäärään.

Renessanssinäyttely Kansallismuseo
Kansallismuseon Renessanssi Nyt! -näyttelyn taulu JeesuksestaJaani Lampinen / Yle

Suuren suosion saavuttanut museokortti on sekin osaltaan avittanut yleisöennätykseen.

– Museokorttia vingutetaan ahkerasti myös historiallisissa museoissa ja linnoissa. Se on kiinnittänyt ihmisten huomiota museoihin ja näyttänyt, että museovierailut ovat fiksu ja mielenkiintoinen tapa viettää vapaa-aikaa, Anttila sanoo.

Haarniskat kiinnostivat lapsiperheitä

Museoperheen kohteista parhaiten onnistuivat viime vuonna Hämeen linna, Louhisaari ja Kansallismuseo.

Valokuvakirjasta.
Jaakko Heikkilän teos Kansallismuseon näyttelyssä Veden kätkemiä huoneitaJaakko Heikkilä

Hämeen linnan vetonaula oli Heavy Metal -näyttely. Etenkin lapsiperheitä houkutellut näyttely esitteli 1600-luvun haarniskoja.

Askaisissa sijaitseva marsalkka Mannerheimin synnyinkartano Louhisaari veti yleisöä uudistetulla puutarhallaan. Kartanon maille perustettiin kesällä 1700-luvun valistusajan hyöty- ja koristekasvitarha.

Museokorttia vingutetaan ahkerasti myös historiallisissa museoissa ja linnoissa.

Elina Anttila

Kansallismuseossa suurimmat kävijämäärät vetivät kansainvälinen Renessanssi.Nyt! -näyttely sekä Jaakko Heikkilän Venetsian palatseista kertova _Veden kätkemiä huoneita. _Kaikkiaan talossa kävi ennätykselliset 180 000 vierasta.

Vuosi 2016 oli Kansallismuseon juhlavuosi: museorakennuksen avaamisesta tuli kuluneeksi sata vuotta. Itse museoinstituutio on huomattavasti vanhempi, Suomessa kerättiin kokoelmia museoitaviksi jo 1700-luvulla.

Kansallismuseon museoperheeseen kuuluvat Kansallismuseo ja sen sisällä toimiva Kulttuurien museo, Suomen merimuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Hvitträsk, Louhisaari, Olavinlinna ja Hämeen linna.