1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Meksiko

Meksikon ulkoministeri Israelille: Anteeksipyyntö olisi paikoillaan

Yhdysvaltain ja Meksikon rajalle kaavailtu kiistelty muuri aiheuttaa kansainvälistä sanasotaa.

Meksikon ulkoministeri Luis Videgaray. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Meksikon ulkoministeri  Luis Videgaray sanoo, että Israelin anteeksipyyntö olisi paikoillaan muurikommenttien vuoksi.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ilmoitti lauantaina Twitterissä, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on oikeassa rakentaessaan muurin Meksikon rajalle. Netanjahu puolusti muuria, koska sen oma muuri on pysäyttänyt laittoman maahantulon Israelin ja palestiinalaisten asuttaman Länsirannan välillä.

Jo aiemmin Meksikon presidentti Enrique Peña Nieto arvosteli Netanjahun kommentteja.

Israelin hallitus kiirehti selittämään viikonloppuna, että Netanjahu ei viitannut Meksikon ja Yhdysvaltain suhteisiin vaan ainoastaan muurien toimivuuteen. Ulkoministeri Videgaray kuitenkin sanoi, että selitykset eivät riitä.

– On ehdottoman käsittämätöntä, että pääministeri ilmaisee itseänsä tällä tavoin. Rehellisesti sanoen, me pohdimme vastatoimia, Videgaray jyrähti.

Neuvottelupäivää ei ole sovittu

Videgaray sanoi myös, että Peña Nieton puhelinkeskustelu Trumpin kanssa auttoi rauhoittamaan kiristyneitä tunnelmia Yhdysvaltojen ja Meksikon välillä. Presidentit eivät kuitenkaan ole vielä sopineet uutta päivää tapaamiselleen.

Peña Nieton ja Trumpin oli alun perin määrä tavata huomenna tiistaina, mutta tapaaminen peruttiin Trumpin muurinrakentamiskommenttien vuoksi viime viikolla.

Ulkoministeri kuitenkin korosti, että Meksikolla on yhä hyvät suhteet Yhdysvaltojen kanssa.

Lisäksi Videgaray sanoi, että mikäli Meksikon peson kurssi on mitta siitä, millaiset suhteet Yhdysvaltojen kanssa ovat, viime viikko oli siinä valossa hyvä viikko.

Lähde: Reuters