Meripelastajat pelkäävät yli 30 000 euron lisälaskua: "Ihmisten auttamista ei pitäisi verottaa"

Hallituksen suunnittelema venevero löi meripelastajat ällikällä. Meripelastajat epäilevät lainvalmistelijan unohtaneen tärkeän vapaaehtoistyön.

Venevero
Meripelastusseura Pirkanmaan alus PV417 kyntää Näsijärveä
Meripelastusseura päivystää ympäri vuorokauden avovesikaudella, joka kestää yleensä vapusta marraskuun puoliväliin.SMPS Pirkanmaa

Tamperelainen Aki Lahtinen on huolissaan. Mies on yksi paikallisen meripelastusseuran päälliköistä, joiden tehtävänä on johtaa pelastustöitä Näsijärvellä tai Pyhäjärvellä.

Pirkanmaalla tehtäviä kertyy vuosittain toistasataa. Lahtisen oma "ennätys" on toissavuodelta, kun yhden kesäisen päivän aikana hälytyksiä kertyi yhdeksän.

– Koskaan ei voi tietää mitä tapahtuu. Pirkanmaa on maan vilkkaimpia veneilyalueita, Aki Lahtinen toteaa.

Viime vuonna Suomen Meripelastusseura auttoi lähes 3 500 ihmistä eri puolilla Suomea. Tämä vaati vapaaehtoisilta pelastajilta yli 10 000 työtuntia.

Jatkuvaa varainkeruuta

Hallituksen esitys veneverosta yllätti meripelastajat. Suomen Meripelastusseuran hallussa on 134 alusta, mikä tietää 34 000 euron vuosittaisia lisäkuluja.

Koskaan ei voi tietää mitä tapahtuu.

Aki Lahtinen

Meripelastusseuran 57 jäsenyhdistyksen toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen. Varoja kerätään talkoilla, minkä lisäksi tukea saadaan muun muassa pelastuslaitoksilta.

– Kukaan ei saa palkkaa, vaan työ perustuu auttamisen haluun, kertoo päivystävä päällikkö Kalle Kontsas Valkeakoskelta.

Kontsaksen mukaan pelastusveneet ovat isoja ja kalliita, minkä lisäksi ne kuluttavat paljon polttoainetta. Yhdistykset joutuvatkin jatkuvasti miettimään toimintansa rahoittamista.

Vapaaehtoisuutta "rokotetaan"

Sekä Lahtinen että Kontsas pitävät hallituksen esitystä kömmähdyksenä. Kukaan ei ole ilmeisesti huomannut, että vesillä liikkuu myös vapaaehtoisia pelastajia.

– Toimintamme on varmasti halvempaa kuin ostopalvelu, Kalle Kontsas sanoo.

Suomen Meripelastusseura laskee vapaaehtoistyön yhteiskunnalliseksi arvoksi 20 miljoonaa euroa. Vuosittain seura arvioi pelastavansa 30-50 ihmistä todennäköiseltä menehtymiseltä.

Hallituksen ohjelmassa tavoitteeksi on asetettu vapaaehtoistyön helpottaminen. Aki Lahtisen mukaan veneveroa koskeva esitys pikemmin jarruttaa vapaaehtoistyön tekemistä.