1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sähköautot

Uudenkaupungin autotehtaan tulevaisuus on sähköinen – "Murros on selvästi tapahtumassa"

Valmet Automotive haluaa napata osansa kasvavasta sähköautojen markkinasta kiinalaisavulla. Visiona on, että kymmenen vuoden päästä tehdas sylkee ulos sähköautoja.

Uudenkaupungin autotehdas. Kuva: Mikael Rydenfelt / Yle

Sähköautojen osuus automyynnistä on vielä vähäinen, mutta Euroopan autonvalmistajat valmistautuvat jo muutokseen.

– Murros on selvästi tapahtumassa. Vielä puhtaiden sähköautojen osuus on kohtalaisen pieni, mutta ennusmerkkien mukaan vuoden 2022 jälkeen niiden osuus lähtee voimakkaseen kasvuun, sanoo toimitusjohtaja Ilpo Korhonen Valmet Automotivesta.

Visio sähköautojen hallitsemasta tulevaisuudesta oli taustalla, kun Valmet Automotive ja kiinalainen CATL kertoivat maanantaina kumppanuussopimuksesta, jossa kiinalaisyhtiöstä tuli samalla Valmet Automotiven osaomistaja 22 prosentin siivulla. Pääomistajina pysyvät edelleen valtionyhtiö Suomen Teollisuussijoitus sekä suomalainen sijoitusyhtiö Pontos.

Uutta kohti lähdetään yhdistämällä autoteollisuus- ja akunteko-osaamista. Työpaikkojakin voi syntyä samalla lisää joitakin kymmeniä.

– Ensivaiheessa lähdemme suunnittelemaan ja auttamaan heitä projektinhallinnassa. Teemme myös testiakkuja. Jatkossa olemme valmiita tekemään myös akkujen kokoonpanotyötä, Korhonen kertoo.

Uudenkaupungin autotehtaalle kiinalaisyhtiö on entuudestaan tuttu. Sen tuntevat myös Valmet Automotiven palveluja tilaavat autojen valmistajat.  

– Valmistajat ovat ottaneet tämän kovin positiivisesti vastaan.

Uudenkaupungin autotehdas käynnistää juuri Mercedes-Benzin GLC-mallin valmistusta ja palkkaa sen vuoksi satoja työntekijöitä. Työn alla olevien GLC-mallien joukossa on myös yksi hybridiversio.

Vuosikymmenen päästä tilanne on Korhosen mukaan jo toinen.

– Toivotaan, että tilanne on kymmenen vuoden päästä yhtä valoisa kuin tällä hetkellä. Uskon, että täällä tehdään tuolloin puhtaita sähköautoja ja niiden osuus on merkittävä.