Euroopasta kohtelias torjunta Trumpin maahantulokielloille: "Jos rakentaa muureja, voi päätyä niiden vangiksi"

Komissio selvittää, koskeeko Trumpin määräämä porttikielto myös EU-maiden kaksoiskansalaisia.

Donald Trump
Federica Mogherini
Federica MogheriniOlivier Hoslet / EPA

*BRYSSEL *Donald Trumpin asettamat maahantulokiellot ovat saaneet osakseen kohteliaisiin sanamuotoihin verhoillun torjunnan Euroopan unionilta.

– Tämä ei ole eurooppalainen tapa hoitaa asioita. EU aikoo jatkossakin huolehtia syyrialaisista pakolaisista, ja ottaa vastaan heitä ja muita jotka pakenevat, sanoi EU:n ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini tänään maanantaina.

Trump antoi perjantaina määräyksen, joka keskeyttää syyrialaispakolaisten ottamisen Yhdysvaltoihin 120 päivän ajaksi. Lisäksi maahantulo kiellettiin kokonaan seitsemän muslimienemmistöisen maan kansalaisilta kolmeksi kuukaudeksi.

– EU uskoo järjestelmään, joka perustuu kansainvälisiin sääntöihin ja normeihin. Kaikkia yksilöitä on kunnioitettava, riippumatta uskonnosta, etnisestä taustasta tai kansalaisuudesta, Mogherini sanoi.

Vaikutusta EU-kansalaisiin selvitetään

EU:n komissio selvittää parhaillaan, vaikuttaako Trumpin määräys kaksoiskansalaisiin, joilla on sekä EU-maan että kieltolistalla olevan valtion kansalaisuus. Asiasta on komission mukaan saatu ristiriitaista tietoa. Esimerkiksi Britannian ulkoministeriön mukaan kielto ei vaikuta brittiläisiin kaksoiskansalaisiin.

Mogherini ei maininnut Trumpia nimeltä, mutta diplomaattisesti muotoiltu lausunto sisälsi myös Yhdysvaltain presidentille suunnatun piikin.

– Euroopan historia on opettanut meille, että se, joka panostaa jakolinjoihin ja muureihin, voi itse päätyä niiden vangiksi.

– Identiteettimme perustuu sille, että iloitsemme kun muureja kaadetaan ja siltoja rakennetaan, Mogherini sanoi.

Diplomatian kielioppi ei sido Euroopan parlamenttia, jossa moni pitää Trumpin toimintaa pöyristyttävänä.

– Tulin juuri takaisin Yhdysvalloista, ja mielestäni meillä on nyt kolmannellakin rintamalla taho, joka kaivaa maata EU:n jalkojen alta. Se taho on Donald Trump, sanoi parlamentin liberaaliryhmän johtaja Guy Verhofstadt. Hänen mukaansa kaksi muuta uhkaa ovat Venäjä ja islamistinen terrorismi.

Parlamentin ulkoasiainvaliokunnan varajäsen Liisa Jaakonsaari (sd.) sanoi Twitterissä, että "Trumpin nostattama muslimiviha ja mielivaltaiset maahantulokiellot antavat Isisille ja muille tekosyyn uusiin iskuihin".

Britanniassa miljoonan nimen vetoomus

Komission tiedottajan Margaritis Schinasin mukaan EU on yhä Yhdysvaltain strateginen kumppani, Trumpin ratkaisuista riippumatta. Hän kuitenkin sanoi, että johtopäätösten tekeminen on jäsenmaiden asia. EU-maiden johtajat kokoontuvat perjantaina Maltalle kokoukseen, jonka pääaihe on maahanmuutto. Kyseessä on ensimmäinen huippukokous Trumpin valtakaudella.

– Keskustelemme tästä tiiviisti eurooppalaisten kumppaniemme kanssa, sanoi Saksan liittokansleri Angela Merkel lehdistötilaisuudessa Berliinissä.

Hänen mukaansa terrorismin vastainen taistelu ei oikeuta asettamaan kokonaisia ihmisryhmiä epäilyksen alaisiksi.

– Mielestäni tämä [Trumpin] määräys on vastoin pakolaisten auttamisen kansainvälisiä perusperiaatteita, Merkel sanoi.

Britanniassa yli miljoona ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen, joka kehottaa hallitusta perumaan Donald Trumpille esitetyn valtiovierailukutsun. Vetoomuksen mukaan Trump voi tulla maahan Yhdysvaltain presidenttinä, mutta ei valtiovierailulle, sillä se asettaisi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen.