Piilaakson suomalaisvaikuttaja: IT-alalla vastustetaan äänekkäästi Trumpin porttikieltoja, mutta suurin osa vaikenee

Ohjelmistoalan yrittäjä ja hallitusammattilainen Mårten Mickos pitää Trumpin maahantulon kiristyksiä linjanvetona ja populistisena kokeiluna.

Työviisumi
Mårten Mickos
Mårten MickosYle

Kalifornian Piilaaksossa toimiva suomalainen ohjelmistoalan yritysjohtaja ja hallitusammattilainen Mårten Mickos on seurannut huolestuneena Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin asettamia maahantulokieltoja. Mickosin mielestä kyse on selkeästä linjanvedosta.

− Koska kyseinen päätös tehtiin presidentin virkakauden välittömässä alussa, edustaa se linjanvetoa ja ehkä myös populistista kokeilua, sanoo Mickos.

Monet tunnetut amerikkalaiset suuryritykset ovat hermostuneet Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin päätöksestä kieltää maahantulo Syyriasta ja kuudesta muusta maasta määräajaksi.

Esimerkiksi Applen toimitusjohtajan Tim Cookin mukaan yhtiö on tehnyt Valkoiselle talolle selväksi, että se ei tue päätöstä. Cookin mukaan Applea ei olisi olemassa ilman maahanmuuttajia, toteaa Cook talouslehti Financial Timesin haastattelussa.

Mårten Mickosin mukaan Trumpin asettama maahantulokielto sotii Yhdysvaltain periaatteita vastaan.

− Yhdenkin Yhdysvaltoihin tulijan poisjääminen sotii maan perusperiaatteita vastaan. Tästä syystä monet Piilaakson yritykset ovat reagoineet maahantulokieltoon julkisesti ja äänekkäästi.

Applen lisäksi muun muasssa Netflixin ja Teslan johtajat ovat vastustaneet Trumpin päätöstä maahantulokiellosta. Mickos kuitenkin huomauttaa, ettei suinkaan kaikki tai edes suurin osa teknologiajäteistä ole reagoinut vielä toistaiseksi julkisesti Trumpin maahantulokieltoon. Esimerkiksi Oracle, HP tai IBM eivät ole lausuneet maahantulokiellosta sanallakaan.

− Piilaaksossa on paljon etenkin vanhempia teknologiajättejä, joista ei ole kuulunut yhtään mitään, Mickos sanoo.

Nokian Suri: Emme kannata määräystä

Verkkolaiteyhtiö Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri jakoi eilen sunnuntaina koko Nokian henkilöstölle sähköpostiviestin, jossa hän sanoo selvästi, ettei Nokia tue Trumpin päätöstä.

− Siitä huolimatta, että pääkonttorimme on Euroopassa, on meillä pitkä historia Yhdysvalloissa ja juuret syvällä sen maaperässä. Siksi nämä asiat koskettavat Nokiaa. Haluankin tehdä selväksi, ettemme kannata määräystä, viestitti Suri työntekijöilleen.

Surin mukaan Trumpin määräys on ristiriidassa Nokian arvojen, kuten muun muassa avoimuuden, totuuden, moninaisuuden sekä ajatusten ja kulttuurien jakamisen kanssa.

− Uskomme, että olemme vahvempia yhdessä kuin rikottuina osiin, Suri kirjoittaa.

Maahantulokiellon lisäksi Trumpi suunnittelee muutoksia työviisumeihin. Talousuutistoimisto Bloombergin on saanut käsiinsä Trumpin hallinnon asetusluonnoksen, jonka mukaan yritysten pitäisi palkata ensisijaisesti amerikkalainen työntekijä avoinna olevaan paikkaan.

Mickosin mukaan sekä maahantulokiellolla että mahdollisilla muutoksilla työviisumeihin tulee olemaan vaikutuksia yritysten toimintaan.

− Pidemmän tähtäimen vaikutus tästä kaikesta on todennäköisesti se, että yritykset kehittävät työntekijöilleen entistä tehokkaampia tapoja osallistua työntekoon paikasta riippumatta. Toinen hyvin todennäköinen vaikutus on aktiivisempi poliittinen osallistuminen Piilaaksossa.

Piilaaksossa Trumpille kannatustakin

Mutta löytyy Piilaaksosta ainakin yksi yritysjohtaja, joka julkisesti on kertonut olevansa innoissaan Donald Trumpin presidenttiydestä.

Tietotekniikkayhtiö Sun Microsystemsin entinen perustaja Scott McNealy sanoo uutiskanava Foxin (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa olevansa innoissaan Trumpin presidenttiydestä ja toivoo Trumpin tuovan taloudellista hyvinvointia Amerikkaan.

− Meillä ei ole aiemmin ollut mahdollisuutta saada johtajaksemme henkilöä, joka ymmärtää muun muassa pääomakustannuksista. En ole nähnyt johdossa ketään, joka todella on kehittäjä ja yrittäjä sekä ymmärtää maamme valmiudet, McNealy sanoo uutiskanava Foxille.