Vuoden pakolaismies vihapuheesta: "Ei heitä saada välttämättä suvakeiksi missään vaiheessa"

Yrittäjä Ali Giray vetoaa muun muassa opettajiin, sosiaalityöntekijöihin ja poliisiin vihapuheen torjunnassa.

vihapuhe
Yrittäjä Ali Giray.
Yrittäjä Ali Giray uskoo syrjäytymisen ja syrjäyttämisenkin olevan syynä vihapuheeseen.Janne Ahjopalo / Yle

Vuoden pakolaismies ja yrittäjä Ali Giraylla, 32, on selvä viesti, jonka hän haluaa toimittajalle kertoa. Giray pitää vihapuheen puhujia marginaalisena ryhmänä, jonka painoarvo nousee suhteettomasti – hiljaa hyväksyvän suuren kansanosan vuoksi.

– Kun kahviin menee kärpänen tai karva, on koko kahvi pilalla, rinnastaa Giray vihapuheen hyväksymisen istuessaan avarassa aulatilassa, jonka yhteydessä hänen johtamansa tulkkiyritys toimii.

Turkin ja Syyrian rajalta lähtöisin olevan Ali Girayn mielestä vihapuheen kirjoittajat ovat voineet ajautua tilanteeseensa omien karvaiden elämänkokemustensa vuoksi.

– Ei heitä saada välttämättä suvakeiksi missään vaiheessa tai monikulttuurisesti ajatteleviksi, jos he eivät itse halua muuttua. Mutta heidän vaikutuspiirissään oleviin epävarmoihin ja mielipidettään hakeviin kansalaisiin voidaan vaikuttaa, uskoo Giray.

Avainasemassa vihapuheen katkaisemisessa ovat Girayn mielestä paitsi tavalliset suomalaiset, myös muille esimerkkinä työnsä kautta olevat kansalaiset.

– Opettaja, sosiaalityöntekijä, poliisi tai vaikka Kelan työntekijä voi näyttää esimerkkiä, kuinka meidän kaikkien kuuluisi käyttäytyä. Minulle myös tavallisten ihmisten tuella on ollut paljon merkitystä.

Opettajat sulkivat verhot, ettei tarvitsisi nähdä.

Ali Giray

Ali Giraylla on tuoreessa muistissa hänen isänsä ravintola, joka yritettiin tuhopolttaa Imatralla vuonna 2002. Mikkelissä kouluaikana muut oppilaat nimittelivät Girayta – välillä tilanteet ryöstäytyvät pahoinpitelyiksi asti.

– Opettajat sulkivat verhot, ettei tarvitsisi nähdä.

Giray kannustaa maahanmuuttajia yrittäjyyteen

Ali Giray näkee yrittäjyydessä suuren mahdollisuuden maahanmuuttajille, kun eri maiden väliset koulutusvaatimukset eivät aina kohtaa. Giray on tuonut työtä sadoille ihmisille.

Hän antaa yritysneuvontaa maahanmuuttajille kotikaupungissaan Joensuussa.

– Tarjoan yrittäjyyden oikeaa väylää maahanmuuttajille, jotta heistä tulisi suomalaisia yrittäjiä eikä esimerkiksi irakilaisia yrittäjiä.

Giray ajattelee, että Suomen historian tuntemus on tärkeää maahanmuuttajien kotoutumisen edistämisessä.

– Miten talvisodassa taisteltiin ja miten maamme rakennettiin. Minä nautin sotaveteraanien saavutuksista, ja teen itse työtä yhteiskuntamme eteen.

Hyvän kotouttamistyön ja vihapuheen torjunnan vuoden pakolaismies uskoo satavan yhteiskunnan laariin.

– Jos negatiivinen kierre kasvaa hiljaa hyväksyvien kansalaisten vuoksi, yksittäinen ihminen saatetaan ajaa pimeään nurkkaan. Se voi kostautua skiniaatteena tai vaikka ääri-islamistisena terrorismina, toteaa Ali Giray.

Vihapuhe vyöryy Suomen yli. Vihaa ryöppyää poliitikkojen, viranomaisten ja kansalaisten niskaan. Miksi vihapuhe on lisääntynyt? Missä menee vihapuheen ja sananvapauden raja? Miten vihapuhetta voidaan torjua? A-teema: Vihapuhe Yle TV1 ja Yle Areena 2.2. klo 21.05 alkaen. #ateema