Porin tehdaspalon sammutus jatkuu yön yli – pelastushelikopteri joutui palaamaan tukikohtaan

Meri-Porissa sijaitsevalla Huntsmanin pigmenttitehtaalla riehuu edelleen aamulla syttynyt tulipalo.

Pori
Tulipalo Huntsmanin tehtaassa
Meri-Porin Huntsmanin tehtaalla palaa edelleen.Joona Haarala / Yle

Pelastuslaitos jatkaa Meri-Porissa Huntsmanin pigmenttitehtaalla riehuvan tulipalon sammutusta. Sammutustöitä aiotaan jatkaa yön yli.

Päivällä sammutuksessa auttanut rajavartiolaitoksen helikopteri on joutunut palaamaan takaisin tukikohtaan. Kopteri voisi lentää yöllä, mutta veden haku merestä olisi pimeällä liian vaarallista.

Pelastuslaitos rakentaa parhaillaan tehtaan viereen suuria valaisinpylväitä. Eri puolilta Satakuntaa on pyydetty energiayhtiöiltä lainaan generaattoreita, joilla valaisimiin saadaan sähköä.

Satakunnan pelastuspäällikkö Jyri Leppäkoski on luottavainen, että tulipalo saadaan pidettyä rajattuna sammutukseen asti. Suuren operaation johtamiseen saatiin harjoitusta viime viikolla, kun Pomarkussa paloi muovitehdas.

Mittavat sammutustyöt

Huntsmanin tehtaan paloa on ollut sammuttamassa noin 200 palomiestä Satakunnasta, Varsinais-Suomesta ja Pirkanmaalta. Palo sai alkunsa aamuyöllä tehtaan sähkösuodattimista.

Huntsman palo Pori palolaitos paikalla
Karri Laihonen / Yle

Tuli pääsi leviämään pigmenttitehtaan rakenteisiin ja eteni putkistoja pitkin. Palon leviäminen saatiin rajattua vasta iltapäivällä. Päivällä tehtaan pohjoispuolelle annetut vaaratiedotteet ja ulkonaliikkumisen välttämiskehotukset purettiin, kun savun muodostuminen väheni.

Huntsmanin tuotantolaitokselle aiheutuneita vahinkoja ei pystytä vielä arvioimaan. Tuotanto on keskeytetty. Tehtaassa työskentelee 460 ihmistä.

Onnettomuustutkintakeskus on ilmoittanut tekevänsä alustavaa tutkintaa tehtaan tulipalosta.

Palo on suurin Porissa sattunut teollisuuspalo sitten vuoden 1981 puuvillatehtaan tulipalon. Porin keskustan tuntumassa jokirannassa sijaitsevan puuvillatehtaan palo nopeutti satoja ihmisiä työllistäneen tehtaan sulkemista.