Herätys: Trump antoi oikeusministerille potkut, asuntoon voi sijoittaa muutenkin kuin ostamalla, sukupuolineutraalilla avioliittolailla useita vaikutuksia

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
trump puhelimessa
Presidentti Donald Trump on erottanut virkaa toimittavan oikeusministerin Sally Yatesin.Jim Lo Scalzo / EPA

Trump antoi oikeusministerille potkut maahantulokiellon vastustamisesta

Presidentti Donald Trump on erottanut virkaa toimittavan oikeusministerin Sally Yatesin tämän vastustettua kiisteltyä maahantulokieltoa. Valkoisen talon tiedotteen mukaan erottaminen seurasi ”kieltäytymistä toteuttaa määräystä, jonka tarkoituksena on suojella Yhdysvaltain kansalaisia”.

Yhdysvaltain virkaa tekeväksi oikeusministeriksi on nimitetty Dana Boente, Virginian osavaltion itäisen alueen oikeusministeri.

Yhdysvaltain suurin partiojärjestö hyväksyy toimintaansa transsukupuoliset lapset

Boy Scouts of America (BSA) on ilmoittanut, että se hyväksyy transsukupuoliset lapset, jotka identifioituvat pojiksi, mukaan pojille suunnattuun toimintaansa. Järjestö kertoi, että hyväksyy lapsen tai vanhemman ilmoittaman sukupuolen. Aikaisemmin järjestö hyväksyi vain syntymätodistukseen kirjatun sukupuolen.

Asuntoon voi sijoittaa muutenkin kuin ostamalla

Kauppakirja ja avain pöydällä.
Asuntojen markkinointiajoissa on suuret erot eri postinumeroalueiden välillä.Ismo Pekkarinen / AOP

Asuntoa pidetään Suomessa turvallisena sijoituskohteena, mutta onko se sitä? Tuoton ratkaisee useimmiten asunnon sijainti. Vaihtoehtoinen tapa sijoittaa asuntoihin on asuntorahasto tai julkisesti listatun rakennusyhtiön osakkeiden ostaminen.

Ennätysmäärä ikätestejä alaikäisille turvapaikanhakijoille

Kahden viime vuoden aikana Suomesta on hakenut turvapaikkaa noin 3 500 ilman vanhempiaan maahan tullutta alaikäistä. Maahanmuuttoviraston päätöstä odottaa yhä lähes 400 lasta ja nuorta. Alaikäisille hakijoille tehtiin viime vuonna yli nelinkertainen määrä ikätutkimuksia edelliseen vuoteen verrattuna. Maahanmuuttovirasto arvioi, että ikätesteihin viime vuonna osallistuneista lähes kaksi kolmasosaa on täysi-ikäisiä.

Sukupuolineutraalilla avioliittolailla monenlaisia vaikutuksia

Kuva, jossa 2 aikuisen naisen vahanukkehahmoa, sekä yksi lapsi.
Henrietta Hassinen / Yle

Rekisteröidyn parisuhteen voi muuttaa avioliitoksi maaliskuun alussa, kun laki sukupuolineutraalista avioliitosta tulee voimaan. Lakimuutoksella on kuitenkin myös muita, vähemmän julkisuudessa olleita seurauksia. Esimerkiksi lapsen kastamiseen tarvitsee vastedes molempien vanhempien suostumuksen.

Millaisella musiikilla suomalaiset kaupat haluavat asiakkaitaan miellyttää?

Stockmannin Tampereen-tavaratalo.
Stockmannin tavaratalo.Ismo Pekkarinen / AOP

Teoston tuoreimpien lukujen mukaan noin puolet liikkeenharjoittajista pitää taustamusiikkia toiminnalleen vähintään melko merkittävänä. Yle Uutiset selvitti, millainen tausta ostajien iloksi kaupoissa soi. Ja soiko musiikki pelkästään asiakkaiden iloksi?