Kouvolan kaupunginhallitus asetti lisäehdon Kymenlaakson sote-sovulle: Ratamon ja keskussairaalaan investointiluvat haettava yhtä aikaa

Kouvolan kaupunginhallitus hyväksyi yksimielisesti Pohjois-Kymen sairaalan ja Carean välisen työnjaon, mutta päätti vastustaa Ratamo-keskuksen ja keskussairaalan investointihakemuksen pilkkomista.

Kouvola
Sote.
Yle

*KOUVOLA *Kouvolan kaupunginhallitus asetti maanantai-iltana Kymenlaakson sote-sovun ehdoksi, että Carea tekee investointilupahakemuksen Ratamo-keskukselle ja Kymenlaakson keskussairaalalle yhtä aikaa.

Aiemmin päivällä Kymenlaakson sairaanhoito ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä Carea oli esittänyt, että investoinnit pilkotaan niin, että ensimmäisessä vaiheessa lupaa haetaan Kymenlaakson keskussairaalan laajennusosalle.

Carean esityksessä Ratamo-keskukselle haettaisiin investointilupaa syksyllä 2017, kun sen suunnitelmat ovat tarkentuneet. Viimeisenä lupaa haettaisiin vuonna 2018 Kymenlaakson keskussairaalan peruskorjaukselle.

– Meillä on tarkoitus tehdä yhteinen esitys ministeriöön. Jos tämä ei sovi, niin silloin meillä ei ole yhteistä esitystä, sanoo Kouvolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jari Larikka (kok.).

Kouvolan kaupunginhallitus päätti, että yhdistetty investointihakemus tulee hyväksyttää Kouvolan kaupunginhallituksessa ja sen tulee sisältää Carean ja Ratamo-keskuksen investoinnit yhtenä kokonaisuutena.

Sopu saattaa venyä

Carean hallitus on päättämässä sote-työnjaosta ja investointihakemuksesta tiistaina. Kotkassa pidettävään kokoukseen on menossa myös Kouvolan kaupunginhallituksen enimmäinen puheenjohtaja Jukka Nyberg (sd.)

– Pakko sanoa, että olen hieman pettynyt siihen, miten tällainen muutos pääsi tapahtumaan. Uskon, että etelässä ja pohjoisessa on kokeneita ja vastuuntuntoisia ihmisiä, että ymmärretään tämä kokonaisuus. En usko, että sote-sopu sinänsä tähän kaatuu.

Kouvolan edustajat tapaavat sosiaali- ja terveysministeriön henkilöitä toinen helmikuuta. Nyberg uskoo, että ministeriöstä korostetaan sovun merkitystä.

– Jos sopu ei huomenna synny Carean hallituksessa, niin uskon, että sitten lähipäivinä, sanoo Jukka Nyberg.

Tarkoitus lähettää hakemus ennen Carean kokousta

Maanantai-iltana Kouvolan kaupunginhallitus päätti odotetun yksimielisesti, että Kouvola hakee sosiaali- ja terveysministeriöltä poikkeuslupaa akuuttilääketieteen päivystyksen järjestämiseen vuoden 2018 alusta.

Kouvolan kaupunginhallitus hyväksyi myös yksimielisesti Pohjois-Kymen sairaalan ja Carean välisen työnjaon. Ehtona on, että Kouvolan akuuttilääketieteen ympärivuorokautisen päivystyksen poikkeushakemus etenee ministeriössä haetun kaltaisena.

Kaupunginhallitus asetti myös Ratamo-keskuksen ja Kymenlaakson keskussairaalan investointien ehdoksi, että Kouvolan hakema akuuttilääketieteenpäivystys toteutuu.

Kaupunki vaatii hakemuksessaan, että Kouvolassa on aina vähintään yksi akuuttilääketieteen erikoislääkäri tai riittävästi akuuttilääketieteeseen perehtynyt lääkäri.

– Tarkoituksena on lähettää poikkeuslupahakemus ministeriölle tiistaiaamuna jo ennen Carean kokousta, sanoo Kouvolan hyvinvointipalveluiden johtaja Arja Kumpu.