Pomarkun palon opit jouduttiin ottamaan heti käyttöön Porin isossa tehdaspalossa

Satakunnan pelastuspäällikkö Jyri Leppäkoski on luottavainen, että tulipalo saadaan pidettyä rajattuna sammutukseen asti.

Pori
kaksi palomiestä Porissa Huntsman-pigmenttitehtaalla
Porissa Huntsman-pigmenttitehtaalla varhain maanantaiaamulla syttynyttä tulipaloa ei ole saatu hallintaan.Petri Hakosalo / Lehtikuva

Meri-Porissa Huntsmanin pigmenttitehtaalla riehuvan tulipalon sammutustyöt ovat jatkuneet illalla. Palon leviäminen saatiin rajattua iltapäivällä ja iltakymmenen maissa tilanne oli edelleen muuttumaton. Tehdasalueella ja -hallissa on yhä pieniä palopesäkkeitä, joita kartoitetaan ja sammutetaan läpi yön.

Satakunnan pelastuspäällikkö Jyri Leppäkoski on luottavainen, että pelastuslaitoksen suunnittelemat katkaisu- ja rajoituslinjat pitävät.

– Ollaan voiton puolella, jos näin voisi sanoa. Toivottavasti tästä ei nyt tule mitään takapakkia, Leppäkoski sanoo.

Suuri paloalue tekee sammutustyöstä haastavaa. Tehdashallin katto on pitkälti tuhoutunut, mutta jäljellä olevista rakenteista putoilee osia.

– Siellä on erikoinen tilanne, kun näkyy taivas ylhäällä ja silti kekäleitä putoilee joka puolelta, Leppäkoski kertoo.

Aamusta asti jatkunut tulipalo on myös pakottanut pelastustyöntekijät polttoaineen hakuun, kun koko päivän käynnissä olleiden ajoneuvojen polttoainetankit alkoivat illalla tyhjetä. Paikalle on toimitettu säiliö loppusammutuksen ajaksi.

Massiivinen operaatio

Pigmenttitehtaan palo on suurin Porissa sattunut teollisuuspalo sitten vuoden 1981 puuvillatehtaan tulipalon. Leppäkoski kuvailee operaatiota massiiviseksi. Satakunnan pelastuslaitos on saanut apua Varsinais-Suomesta ja Pirkanmaalta. Tämän lisäksi Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos on ollut valmiudessa.

Paloa on yhä sammuttamassa toistasataa palomiestä. Nykyisellä vahvuudella paloa sammutetaan yökahteen asti, minkä jälkeen tilannetta arvioidaan uudelleen.

Leppäkoski sanoo sammutustöiden sujuneen hyvin. Suuren operaation johtamiseen saatiin harjoitusta viime viikolla, kun Pomarkussa paloi muovitehdas. Voimakasta tulipaloa oli sammuttamassa kaikkiaan 20 yksikköä eli noin 60 palomiestä.

– Me ollaan valitettavasti opittu tähän johtamisjärjestelmään, että tällainen isojen joukkojen liikuttaminen on selkeästi tuoreessa muistissa, Leppäkoski sanoo.

Vielä on liian aikaista arvioida palon aiheuttamien tuhojen laajuutta. Leppäkoski kuitenkin painottaa, että palo ei ole levinnyt tehtaan kriittisiin osiin.