Halla-ahon kannattaja: Kansallismielisyyden parempi purkautua puolueessa kuin kadulla

Hämeen piirin Antti Salminen ei ole huolissaan perussuomalaisten vaan kansallismielisyyden jatkosta. Hän odottaa, että puolue pääsee äänestämään johtajasta "normaalirytmissä".

Jussi Halla-aho
Jussi Halla-Aho.
Jussi Halla-aho.Petteri Paalasmaa / AOP

Perussuomalaisten Hämeen piirin johdossa on halua vaihtaa istuva puheenjohtaja Timo Soini europarlamentaarikko Jussi Halla-ahoon.

Kun Yle teki piirijohtajille soittokierroksen, Hämeen piirin puheenjohtaja Matti Lintukorpi oli ainoa, joka kannatti julkisesti Halla-ahoa uudeksi puoluejohtajaksi. Perussuomalaisten puheenjohtajuus on katkolla kesäkuussa.

Myös piirin kolmas varapuheenjohtaja Antti Salminen ilmoittautuu Halla-ahon leiriin. Molemmat korostavat, etteivät edusta koko piirin kantaa, vaan henkilökohtaista kantaansa.

Salminen kertoo tienneensä kesäkuusta asti, että Halla-ahoa oltiin pyytämässä puheenjohtajakisaan.

– Varmasti se useimmille tuli yllätyksenä. Kyllä pieni piiri on häntä houkutellut, minäkin, Salminen kertoo A-studion haastattelussa.

Antti Salminen
Antti SalminenYle

Kenttä kansallismielisempi kuin "telkkarista näkee"

Maahanmuuttokriittisyydestään tunnettu Jussi Halla-aho ilmoitti vuodenvaihteessa lähtevänsä todennäköisesti ehdolle. Hän nousi nopeasti kyselyissä (siirryt toiseen palveluun) lähes tasoihin Timo Soinin kanssa.

Kuinka kovaa Halla-ahon kannatus on kentällä?

– Todella vaikea sanoa. Viime puoluekokouksessa väki nosti Sebastian Tynkkysen tuntemattomuudesta varapuheenjohtajistoon. Kenttä voi yllättää moneen suuntaan ja nopeasti, Antti Salminen vastaa.

Salmisen mukaan Halla-aho ei pyrkisi puheenjohtajaksi omasta halustaan vaan kentän halusta. Halla-aho ei ole poliitikko, vaan aatteen mies, hän selittää.

Kenttä on kansallismielisempi ja maahanmuuttokriittisempi kuin mitä "telkkarista näkee", Salminen jatkaa.

Hän uskoo, että kansallismielisyys kanavoituu Suomessakin johonkin puolueeseen, kuten monissa Euroopan maissa. Se voi olla perussuomalaiset – tai sitten ei.

– Nyt on perussuomalaisten paikka valita, kanavoituuko se perussuomalaisten vai jonkun muun puolueen kautta. Toivottavasti kuitenkin vielä poliittisen toiminnan kautta eikä kadulla, hän huomauttaa.

– Perussuomalaiset on minulle vain työkalu vaikuttaa, ei mikään fanittamisen kohde. Minulle ei ole ongelma, jos perussuomalaisille käy jotain. En ole huolissani puolueen vaan kansallismielisyyden osalta.

Timo Soini
Timo SoiniJarno Kuusinen / AOP

Kun Soini väistyy, hetki on kipeä

Timo Soini on ollut ulkoministerinä poissa kotimaan näyttämöltä. Salmisen mukaan jo hallitusneuvotteluissa moni toivoi peruspomolle sisäministerin, ei ulkoministerin salkkua.

Askel kerrallaan kentällä on toivottu kovempaa puuttumista "turvapaikanhakijavyöryyn", Hämeen piirin kolmas varapuheenjohtaja selittää.

– Kaikki kunnia Soinille puolueen perustamisesta ja rakentamisesta, erityisesti pystyssä pitämisestä. En lähde haukkumaan istuvaa puheenjohtajaa, Antti Salminen sanoo.

Monien perussuomalaisten mielestä puolue on jo ajanut tarpeeksi maahanmuuton mutta ei heikko-osaisten asiaa.

Hämeen piirin varapuheenjohtaja on vakuuttunut Halla-ahon kyvystä hallita muutakin kuin maahanmuuttopolitiikkaa.

– Halla-aho on niin älykäs ihminen, ettei minulla ole pienintäkään epäilystä siitä. Jos katsoo muiden puolueiden puheenjohtajia, ja mitä tulee mihin tahansa politiikan alaan, rima ei todellakaan ole korkealla, hän väittää.

Hän ei usko puolueen hajoamiseen.

– Kun nykyinen puheenjohtaja joskus väistyy, tottakai se on kipeä hetki – oli vastassa kuka tahansa. Mutta sen jälkeen päästään normaaliin aikatauluun ja äänestellään kahden vuoden välein puheenjohtajista.

– Tunnen paljon SMP:n aikaisia perussuomalaisia, jotka tekevät ihan yhtä kansallismielistä politiikkaa kuin me tuoreemmat, nuivat. Kenttä kyllä tietää, että tämä vaatii pitkämielisyyttä.

Hallituksesta lähteminen ei ole itsetarkoitus, varsinkaan kannatuksen noston takia, Salminen sanoo.

– Yritetään ajaa asioita eteenpäin, ja jos tulee viimeinen paksu seinä vastaan, sitten tehdään ratkaisuja. Toivottavasti tämä ei mene henkilönokitteluksi, vaikka Halla-aho valittaisiin.

Hän toivoo myös, että puheenjohtajavaalissa mitataan ennen kaikkea asioiden, ei henkilöiden kannatusta. Antti Salminen tietää jo, kenet haluaisi nähdä kisassa Halla-ahon rinnalla.

– Tervetuloa Terholle kanssa! hän sanoo.