1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kemijärvi

Kemijärven kalastajien toive toteutumassa: Jalostamohalli!

Kemijärven kalastajat ovat vihdoin saamassa toivomansa jatkojalostamon. Riekkoniemessä oleva entinen Riipisen kalahalli aiotaan peruskorjata ja hankkia sille laitoshyväksyntä.

Tältä näytti Riipisen kalahalli Kemijärven Riekkoniemessä ennen remonttia. Kaupunki peruskorjautti siitä nykyajan vaatimukset täyttävän elintarviketilan. Kuva: Jorma Korhonen / Yle

Yritysasiamies Jari Polven vetämässä hankkeessa on edistytty varsin mukavasti. Kemijärven teknisen viraston on määrä laatii hallin kunnostussuunnitelma yhdessä kalastajien kanssa ja tehdä hankinnasta esitys kaupunginhallitukselle. Lapin ely-keskus on myöntänyt 50 000 euroa hallin remonttiin, mutta rahaa tarvitaan hieman enemmän, sanoo Jari Polvi.

Hänen mukaansa tuo Riipisen kalahallin -nimellä kulkeva rakennus sopii tarkoitukseen erittäin hyvin ja on keskeisellä paikalla lähellä lämpökeskusta – pesulan takana.

Varsin siisti sisältäkin on tuo Riipisen entinen kalahalli. Hallin nykyinen omistaja on kuusamolainen Koillis-Suomen Lohi Oy, joka aikoinaan teki siinä mittavan remontin. Seinät ja katto ovat peltiä, lattia betonia. Hallista löytyy myös erillinen jäähuone. Kuva: Jorma Korhonen / Yle

Kaupungin keskustasta hallille on matkaa vain kivenheiton verran. Sinne on kalastajien helppo tulla joko maitse tai vesitse. Satamallekin on oma paikkansa.

On ajateltu, että hallissa olisi myös suoramyyntiä.

Jalostamo virkistäisi ammattikalastusta

Riipisen hallin nykyinen omistaja on kuusamolainen Koillis-Suomen Lohi Oy. Kemijärven kaupunki aikanaan neuvottelee hallin ostamisesta tai vuokraamisesta.

Yritysasiamies Jari Polvi sanoo, että jo 12 henkilöä on ilmoittanut valmiutensa ryhtyä täys- tai puolipäiväiseksi ammattikalastajaksi, jos hallihanke totetuu.

Kalahallin keittiö ja konttori eivät isoa fiksausta kaipaa. Tila on käyttökelpoinen jo nykyiseltään, kuin myös keittiötä vastapäätä olevat sosiaaliset tilat. Kuva: Jorma Korhonen / Yle

Kalastaja Taisto Törmänen on innoissaan hallihankkeesta. Hän on kalastajien edustajana mukana hankkeen kehittelyssä – yksi kolmesta.

– Jalostamohalli on ihan välttämätön, jos Kemijärven ammattikalastusta halutaan kehittää, hän sanoo. Halli tukee kaupungin elinkeinopolitiikkaa.