Tutkimus: Magneettikuvaus vähentäisi turhia eturauhasen koepaloja

Britannian terveysministeriön rahoittaman tutkimuksen mukaan magneettikuvausta hyödyntämällä hieman yli joka neljäs potilas voisi välttyä turhalta koepalan ottamiselta.

eturauhassyöpä
Mies odottaa pääsyä lääkärin vastaanotolle.
Mikko Stig / Lehtikuva

Testien perusteella eturauhassyövän vaarassa olevilta miehiltä otetaan yleensä koepala, mutta tuoreiden tutkimustulosten perusteella monet miehet voisivat säästyä tältä magneettikuvauksen avulla.

Koepalojen vähentyminen olisi tervetullutta, sillä toimenpide voi aiheuttaa monia haittavaikutuksia, kuten verenvuotoa, kipuilua ja tulehduksia.

Tulosten perusteella magneettikuvausta hyödyntämällä 27 prosenttia potilaista voisi välttyä turhalta koepalan ottamiselta. Samalla vaarattomien kasvainten virheellinen diagnosointi vähenisi, ja todennäköisesti syöpädiagnoosit myös tarkentuisivat, tutkijat kirjoittavat.

Arvostetussa Lancet-lehdessä julkaistut tulokset (siirryt toiseen palveluun) perustuvat hieman alle 600 miehen tutkimuksiin. Kaikki osallistujat olivat PSA-testien perusteella lähetetty tarkempiin selvityksiin.

Osana tutkimusta miehet ohjattiin ensin magneettikuvaukseen, minkä jälkeen heiltä otettiin koepalat transrektaalisen kaikututkimuksen yhteydessä sekä erikseen TPM-koepalat.

Eturauhassyöpä on Suomessa ja monessa muussa länsimaassa miesten yleisin syöpä. Se on yleensä hitaasti etenevä, eivätkä kaikki eturauhassyövät aiheuta koskaan oireita.

Toisaalta osa syövistä etenee ja voi lopulta tappaa. Nykyään ei vielä osata varmuudella ennustaa, keiden eturauhassyöpä etenee ja ketkä tarvitsevat hoitoa.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim