"Viikossa ruokimme jopa tuhat suuta" – Vapaaehtoiset jakavat kauppojen ylijäämäruokaa

Ruoka-avun tarvitsijoita on päivittäin jonoksi asti. Kajaanilaisen hyväntekeväisyysyhdistyksen keräämä ruoka on jaettu lähes kokonaan kolmessa vartissa.

ruoka-apu
Mies pakkaa maitoa kassiin.
Päivittäin ruokakassinsa käy täyttämässä jopa 80 ihmistä. Monet heistä ovat perheellisiä.Tiia Korhonen / Yle

KajaaniEntisen kaupan eteen alkaa kertyä aamutuimaan jo jonoa. Ovien avautumista odottaa parikymmentä ihmistä. Hyväntekeväisyysyhdistys Kristalli-kierrätys ry avaa kirpputorinsa Kajaanin Kuurnassa arkisin kello 10. Silloin alkaa aamun ryysis, sillä ihmiset tulevat hakemaan ruoka-apua.

– Aamu oli ihan normaali. Ruokajonossa oli myös uusia kasvoja, joita ei ole aikaisemmin käynyt. Ruokajakelun tarve on siis suuri ja kasvaa koko ajan, kertoo projektikoordinaattori ja vapaaehtoistyöntekijä Juha Lautamäki.

Eini Näykki on hyväntekeväisyysyhdistyksen yksi vapaaehtoisista.
Vapaaehtoistyöntekijä Eini Näykki laittaa lahjoitettua ruokaa esille. Tällä kertaa jaettavana on kahvileipääkin.Tiia Korhonen / Yle

Ruoka-avun tarvitsijoita on etenkin maanantaisin ja perjantaisin, mutta myös muina arkipäivinä hyväntekeväisyysyhdistyksen ovi käy tiuhaan. Päivittäin ruokakassinsa käy täyttämässä jopa 80 ihmistä. Monet heistä ovat perheellisiä.

– Olemme arvioineet, että viikossa ruokimme jopa tuhat suuta, sanoo Lautamäki.

Apua tarvitsevia on lapsiperheistä vanhuksiin

Vapaaehtoistyöntekijä Eini Näykki täyttää ruokatiskiä sitä mukaa, kun se hupenee. Tarjolla on lihatuotteita, maitotuotteita, leipää ja toisinaan myös hedelmiä, juureksia ja kahvileipääkin.

Näykki ojentelee ruokaa kasseihin ja toteaa, että avuntarvitsijoita on laidasta laitaan, lapsiperheistä vanhuksiin.

– Muutamat ovat jääneet kovasti mieleeni. Esimerkiksi joulun alla oli perhe, jossa oli viisi lasta, äiti ja isä eli seitsemän henkilöä. Perheen kaikki rahat menevät vuokraan eikä heillä ollut pöytään mitä panna. Kun he saivat joulun ajaksi ruoan, heiltä pääsi itku. Nyt he ovat koko ajan ruoanjakelupiirissä.

– Toinen tapaus oli, kun kirpparille tuli illalla nuori äiti. Hän sanoi, että hänellä on kaksi lasta, joilla on nälkä. Sinä päivänä lähes kaikki oli jo mennyt, mutta me löysimme hieman jotain, että hän pärjäsi sen illan. Sanoin hänelle, että tule aamulla, silloin on ruokaa, kenenkään ei tarvitse mennä nälissään nukkumaan. Ja se äiti tuli, Näykki lisää ja jatkaa, että samanlaisia perheitä on varmasti paljon.

Aamu alkaa kauppakierroksella

Hyväntekeväisyysyhdistys Kristalli-kierrätys ry jakaa ruoka-apuna kauppojen lahjoittamaa vanhentuvaa hävikkiruokaa. Lautamäen mukaan kaupat oli suhteellisen helppo saada mukaan toimintaan.

– Saamme ruokaa jaettavaksi Kainuun alueelta eri kaupoista. Tarkoituksena on, että käymme vielä muissakin kaupoissa kysymässä, lähtevätkö he mukaan.

Hyvä mieli riittää minulle. Ihan oikeasti.

Eini Näykki

Ruoka-avun jakamisesta on tehtävä ilmoitus kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle, jos tuotteet ovat helposti pilaantuvia. Esimerkiksi Kajaanissa kauppojen lahjoittamaa hävikkiruokaa jaetaan myös Nuorisotalo Nupalla ja Päiväkeskuksessa.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan suurin osa ruoka-apuun (siirryt toiseen palveluun) luovutettavista elintarvikkeista on elinkaarensa loppupäässä, joten jakajien on huolehdittava, että elintarvikkeiden kylmäketju toimii ja ruokien luovutus avun saajille tapahtuu viipymättä.

Ruoka-apuna jaetaan kauppojen vanhentuvaa hävikkiruokaa.
Ruokaa jaetaan kerralla vain päivän annoksen verran. Tiia Korhonen / Yle

Kristalli-kierrätys ry kerää ruoat kaupoista itse. Tuotteet laitetaan tarjolle samana päivänä, ja ruokaa jaetaan tällä hetkellä vain päiväannoksen verran. Esimerkiksi maitopurkkeja saa ottaa pari, leipää paketillisen ja perunoita pussillisen.

– Keräämme tuotteet kaupoista jaettavaksi omalla kustannuksella. Minun aamuni alkaa seitsemältä, kun lähden ajamaan Kuhmosta Kajaaniin päin. Aamun kauppakierros alkaa siitä tänne tullessa, Lautamäki kertoo.

Kirpputori pyörii kohtuullisesti, mutta...

Hyväntekeväisyysyhdistys Kristalli-kierrätys ry aloitti toimintansa joulukuun alussa. Toimintaa pyöritetään kirpputorimyynnistä saaduilla varoilla. Yhdistys ottaa vastaan lahjoituksena muun muassa huonekaluja, vaatteita ja urheiluvälineitä.

– Lahjoituksia otetaan vastaan ihan laidasta laitaan, mutta niiden täytyy olla hyväkuntoisia ja ehjiä tuotteita. Osa tuotteista lahjoitetaan eteenpäin UFF:lle ja aika paljon niitä menee myös Venäjälle, Lautamäki kertoo.

Onhan se aina pois muista jonoista, koska ihmiset saavat ruoan täältä.

Eini Näykki.

Kirpputori pyörii Lautamäen mukaan kohtalaisesti, mutta tuottoa pitäisi saada enemmän, jotta ruokajakelua voidaan jatkaa. Alun perin tarkoituksena oli kuljettaa ruoka-apua myös kotiovelle saakka Kajaanissa, Kuhmossa ja Sotkamossa, mutta se ei ole mahdollista.

– Siitä tulee valitettavasti niin paljon kustannuksia, että meillä ei ole rahaa. Jos olisi sponsoreita, niin tilanne olisi siinä vaiheessa ihan erilainen, Lautamäki toteaa.

Tuttelia
Ruoka-apua tarvitsevia on lapsiperheistä vanhuksiin saakka.Tiia Korhonen / Yle

Vapaaehtoistyöntekijä Eini Näykin mukaan kuluja ei kateta ilman tukirahaa. Hakemuksia on laitettu eteenpäin useita, mutta vielä ei tiedetä, milloin niistä tehdään päätöksiä.

– Luulen niin, että jos tukia ei tule, meidän on pakko lopettaa helmikuun lopussa. Tällainen tilanne tässä nyt on. Katsotaan, miten tärkeänä tätä pidetään. Onhan se aina pois muista jonoista, koska ihmiset saavat ruoan täältä.

Olemme arvioineet, että viikossa ruokimme jopa tuhat suuta.

Juha Lautamäki

Kirpputorin ovet ovat olleet avoinna kolme varttia. Ruoka-avusta on jäljellä vain maitoa ja leipää. Nekin kelpaavat, ja pieni tyttö ihmettelee kassan vieressä äidilleen, eikö leivästä oikeasti tarvitse maksaa mitään.

Hyväntekeväisyysyhdistyksen toiminnassa on tällä hetkellä mukana seitsemän vapaaehtoista.

– Vaikka päivät ovat pitkiä, ihmisten auttamisesta saa hyvän mielen, Lautamäki sanoo.

Eini Näykki on samaa mieltä.

– Hyvä mieli riittää minulle. Ihan oikeasti. Monet ihmiset tulevat puhumaan muistakin asioista, heitä täytyy kuunnella, mutta en ota kantaa. Asia on sitten käsitelty ja se jää siihen, niistä ei puhuta kenellekään, Näykki naurahtaa.