BBC: 540 miljoonaa vuotta vanha fossiili löytyi: Valtava suu, ei anusta – tästäkö ihminen on saanut alkunsa?

Mikroskooppisen pieni merenelävä on nimeltään Saccorhytus. Paljain silmin se vaikuttaa mitättömältä, mutta tarkempi tutkiminen paljastaa hämmentäviä yksityiskohtia.

evoluutioteoria
Saccorhytus
Cambridgen yliopisto

Tiedemiehet kertovat löytäneensä Kiinan keskiosasta erittäin hyvin säilyneenä olion, josta evoluutioteorian mukaan on kehittynyt ensin kala, ja miljoonien, miljoonien vuosien jälkeen lopulta ihminen. Löydös julkaistiin Nature-tiedejulkaisussa (siirryt toiseen palveluun), ja siitä kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Saccorhytus on noin millimetrin pituinen ja se on artikkelin mukaan deuterostomia-luokan alkukantaisin tyyppi. Deuterestomeja pidetään useiden lajien, kuten selkärankaisten, esiasteina.

Yksi tutkijoista, Cambridgen yliopiston professori Simon Conway Morris, kertoo yllättyneensä tutkiessaan Saccorhytusta: Paljaalla silmällä se näyttää vaatimattomalta jyväseltä, mutta mikroskoopilla tarkasteltuna siitä paljastuu hämmästyttävän tarkkoja yksityiskohtia.

Sillä näyttää olevan erittäin ohut ja joustava nahka sekä lihakset. Tästä tutkijat ovat päätelleet, että se on päässyt liikkumaan kiemurrellen.

Valtava suu muuhun "ruumiseen" nähden

Saccorhytuksen uskotaan eläneen hiekanjyvien seassa merenpohjassa. Tutkijoiden mukaan otuksen erikoisin piirre on kuitenkin valtavan kokoinen suu. Peräaukkoa tutkijat taas eivät löytäneet lainkaan.

Mielenkiintoinen yksityiskohta ovat myös olion kartiomaiset rakenteet, joiden kautta sen nielemä vesi on ilmeisesti poistunut. Ne saattavat siis olla myös eräänlainen kidusten varhainen esiaste.

Tutkijat ovat löydöstä innoissaan, koska se antaa heidän mukaansa huikean mahdollisuuden kurkistaa kauas evoluution alkuhämäriin, 510–520 miljoonaa vuotta taakse päin.

Tutkimukseen osallistui kansainvälinen tutkijajoukko, johon kuului jäseniä Britanniasta, Kiinasta ja Saksasta.

Lähteet: BBC