Tullin pääjohtaja Hartikainen sai huomautuksen – VM: Menneet ovat menneitä

Valtiovarainministeriö aikoo tukea Tullin johtamisjärjestelmän toimivuutta tulosohjauksessaan.

johtajat
Antti Hartikainen
Tullin pääjohtaja Antti HartikainenYle

Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki antoi maanantaina Tullin pääjohtajalle Antti Hartikaiselle suullisen huomautuksen toimintatavoista Tullin viestintäjohtajan kurinpitomenettelyssä.

Valtiovarainministeriö sai viime syksynä Tullista työturvallisuuslain 28 §:n mukaisen ilmoituksen. Ministeriö käynnisti ilmoituksen perusteella selvitysprosessin.

Ministeriö on selvittänyt asiaa kuulemalla asianomaisia ja muita tahoja. Prosessin osapuolet ovat päässeet keskusteluissa sovinnolliseen ratkaisuun ja sitoutuneet toimimaan yhteistyössä Tullin tavoitteiden saavuttamiseksi.

– Oleellista siinä on, että nyt aloitetaan puhtaalta pöydältä ja menneet ovat menneitä ja katsotaan tulevaisuuteen päin, sanoo valtiovarainministeriön viestintäjohtaja Liinu Lehto.

Suullinen huomautus riitti

Valtiovarainministeriö katsoi, että pääjohtaja Hartikaiselle annettava suullinen huomautus on riittävä toimenpide asiassa. Lehdon mukaan huomatus annettiin huolellisen oikeudellisen punninnan jälkeen.

– Toimintatavoissa on ollut huomautettavaa. Siihen pyydetään kiinnittämään huomiota tässä asiassa ja varsinkin jatkossa. Toivotaan, että mitään tällaista vastaavaa ei enää tule.

Syksyllä alkanut selvitys on nyt saatu päätökseen. Valtiovarainministeriö aikoo tukea ja kiinnittää huomiota Tullin johtamisjärjestelmän toimivuuteen tulosohjauksessaan kevään aikana.

Hetemäki osallistuu Tullin johtoryhmään helmikuussa ja järjestää myöhemmin keväällä seurantakeskustelun osapuolten kesken.

– Tullissa tarvitaan nyt kaikkien panosta hyvän työilmapiirin rakentamiseksi, sanoo Hetemäki.

Tulli kuuluu valtiovarainministeriön hallinnonalaan. Valtiovarainministeriö vastaa Tullin tulosohjauksesta.

Kiusaus alkoi tiedotteesta

Helsingin Sanomat uutisoi lokakuussa (siirryt toiseen palveluun), että Hartikaisen epäillään häirinneen alaistaan. Lehti kertoo, että valtiovarainministeriölle toimitetun salassa pidettävän asiakirjan mukaan alaisen kiusaaminen oli jatkunut pitkään.

Yle Uutisten syksyllä haltuunsa saaman psykologin ilmoituksen mukaan epäily sai alkunsa viime keväänä lähetetystä Tullin tiedotteesta, jossa kerrottiin Tullin tehtävistä muun muassa kansanedustajille ja muille politiikan vaikuttajille.

Pääjohtaja Antti Hartikainen ei mielestään tullut riittävästi kuulluksi kirjeen valmistelun yhteydessä.