Hyppää sisältöön

Kaikki kuopiolaiskoululaiset saavat jatkossa halutessaan kasvisruokaa

Kasvisvaihtoehto tulee tarjolle joka päivä eikä sen nauttimiseen tarvitse enää ilmoittautua erikseen.

Kuva: Mari Siltanen / Yle

Kuopion kouluissa aletaan tarjoilla helmikuun alusta kasvisruokavaihtoehtoa kaikille. Tähän saakka kasvisruokaa on saanut vain, mikäli on erikseen ilmoittanut noudattavansa kasvisruokavaliota. Lukioissa kasvisruokailijoita on ollut jopa joka neljäs, alakouluissa osuus on jäänyt muutamaan prosenttiin.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan uudet 2017 kouluruokasuositukset suosittavat kasvisruokien, kalan ja vaalean lihan määrän lisäämistä. Punaisen lihan, sokerin ja suolan määrää taas tulisi vähentää.

Kuopion koulujen ruokapalveluista vastaavan Servican ruokapalvelujen palvelujohtaja Sari Karttusen mukaan uudistuksen tarkoituksena on lisäksi saada lapset ja nuoret maistamaan mahdollisimman paljon erilaisia ruokia.

– Eiväthän makutottumukset kehity, jos ei pääse maistamaan erilaisia makuja. 

Kasvisruoka toteutetaan nykyisen kasvisruokalistan mukaisesti ja se sisältää maitotaloustuotteita sekä kananmunaa. Proteiinin lähteenä aterioissa käytetään muun muassa soijaa, tofua, quornia, palkokasveja sekä linssejä.

Kasvisruoan määrää tullaan lisäämään kouluilla maltillisesti seuraamalla sen menekkiä.

– Meillä on jo mutu-tuntuma, mitkä ruoat ovat suosikkeja. Etenemme kuitenkin varovasti, jotta välttäisimme suuren hävikin, Karttunen sanoo.

Karttusen mukaan tämän vuoksi alkuviikkoina voi esiintyä vaihtelua kasvisruoan riittävyydessä. Varsinaisille kasvisruokailijoiksi ilmoittautuneille varataan kuitenkin kasviruoka jokaiselle koulupäivälle.

.
.