Suomen hallitus yrittää saada koululaiset juomaan luomumaitoa

Hallitus aikoo maksaa tukea kouluille luomumaidon juomisesta. Tukimuutosten avulla on tarkoitus saada yhä enemmän luomumaitoa suomalaisten ruokapöytiin.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Valtio aikoo maksaa tukea erityisesti luomumaidon juottamisesta koululaisille ensi syksystä alkaen.

Kunnat ovat saaneet EU:n kokonaan kustantamaa koulumaitotukea jo pitkään. Tähän saakka kouluihin on ostettu tuella lähes pelkästään tavallista maitoa. Nyt hallitus haluaa muuttaa kuntien toimintaa.

Hallitus laatii esitystä, jonka mukaan luomumaidolle maksettaisiin huomattavasti suurempaa tukea kuin tavalliselle maidolle.

Ylen saaman taustamuistion mukaan hallitus toivoo, että ainakin puolet Suomen koululaisista ja päiväkotilapsista käyttäisi pian luomumaitoa. Nyt luomumaitoa juodaan hyvin harvassa koulussa.

Luomumaidon hintaa hilataan alas

Luomumaito on tällä hetkellä kalliimpaa kuin tavallinen maito. Korkeampi hinta ei houkuttele kuntia ostamaan sitä.

Tukimuutos tasoittaisi maitojen hintaeroa esitystä valmistelleen maatalousministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) mukaan.

– Nyt EU:n koulumaitotuki suunnataan sillä tavalla, että tavanomaisen ja luomumaidon välinen hintaero poistuu hyvin pitkälle, ministeri Tiilikainen sanoo.

Hallitus esittää luomumaidon tueksi 27 senttiä litraa kohden. Tavallisen maidon tuki olisi 9 senttiä litralta. Nyt koululaisten maito-ostoksiin annetaan EU:n maksamaa tukea 18 senttiä litralta.

Ministeri Tiilikainen uskoo, että luomumaidon korotettu tuki saisi kunnat ostamaan luomumaitoa tavallisen maidon sijaan yhä useammin.

– Ruotsissa ja Tanskassa on todettu, että luomutuotteiden käytön lisäys julkisissa kettiöissä antaa sysäyksen koko luomualalle, ministeri Kimmo Tiilikainen kertoo.

Suomen koululaiset ja päiväkotilapset juovat EU-tuettua maitoa vuosittain 18 miljoonaa litraa.

Luomu toisi ehkä lisää euroja maitoalalle

Maatalous on kärsinyt kannattavuusongelmista varsinkin Venäjän asettamien tuontikieltojen jälkeen. Ylen saaman taustamuistion mukaan maidon tukimuutos tehdään myös sen takia, että sillä tuettaisiin maataloutta.

Maatalousministeri ei ilmaise asiaa samalla tavalla kuin muistio. Sen hän myöntää, että tavallista maitoa kalliimpi luomumaito tuo enemmän rahaa maidon tuotannon eri toimijoille.

– Jos luomumaidon kysyntä nousee, niin totta kai tuotantoketjuun tulee niitä euroja ja senttejä lisää, Tiilikainen puhuu.

Hallituksen esitys tukimuutoksista tulee eduskunnan hyväksyttäväksi kevään lisäbudjetin yhteydessä. Tarkoitus on, että muutokset astuvat voimaan elokuun alussa.

Jos kaikissa kunnissa innostuttaisiin ostamaan lapsille vain luomumaitoa, se olisi suuri muutos maitoalalla.

– Jos kaikki kouluissa juotu maito olisi luomua,  se antaisi jo parille kymmenelle tilalle mahdollisuuden siirtyä luomuun, ministeri Tiilikainen arvioi.