Kotiseuturakkaus teki Apocalyptican rumpalista yrittäjän – Krapin paja kokoaa Tuusulanjärven taiteilijat yhteen

Tuusulan Rantatielle nousee kokonaan uusi kulttuuritalo. Samaan aikaan Keravalta ja Järvenpäästä puretaan ravintoloita ja keikkapaikkoja.

kulttuurikeskukset
Mikko Sirén, Anu Uhlenius, Anne Holma-Lehtinen ja Altti Uhlenius.
Mikko Sirén, Anu Uhlenius, Anne Holma-Lehtinen ja Altti Uhlenius Krapin pajan parvella.Vesa Marttinen / Yle

Tuusulanjärven rannalle valmistuu helmikuun lopussa uusi kulttuuritalo. Krapin paja pyrkii tarjoamaan samojen seinien sisällä niin rockia, jazzia ja teatteria kuin klassista musiikkia tai vaikkapa sirkusta.

– Koko ajatus on lähtenyt Tuusulanjärven taiteilijayhteisöstä ja historiasta. Haluamme kunnioittaa sitä ja nostaa samalla esiin tämän päivän yhteisöä, kulttuuria, tekijöitä ja taidetta, sanoo Anu Uhlenius, yksi Krapin pajan perustajista.

Uhlenius on kulttuurituottaja ja Järvenpään teatterin näkyvä hahmo. Muita pajan perustajia ovat muusikot Altti Uhlenius ja Mikko Sirén sekä kuvataiteilija Hanne Lindström.

Sirén tunnetaan maailmallakin mainetta niittäneen sellohevibändi Apocalyptican rumpalina. Vielä ennen Pajan avajaisia Sirén ehtii keikkailla muun muassa Saksassa, Sveitsissä, Puolassa ja Tallinnan-laivalla. Silti mies puhkuu energiaa puhuessaan uudesta kulttuuritalohankkeesta.

– Tähän ajavat ennen kaikkea ystävät ja kotiseuturakkaus. Olen kotoisin Keravalta ja meillä on kesämökki Tuusulassa. Anu ja Altti ovat rakkaita ystäviä ja Järvenpään teatteri oli ensimmäinen työpaikkani, Sirén kertoo.

Vastapainoa purkubuumille

Krapin paja nousee Järvenpään, Tuusulan ja Keravan leikkauspisteeseen ajankohtana, jolloin alueella suljetaan valtava määrä ravintoloita.

Keravan keskustan uudelleenrakentamisen myötä kourallinen baareja meni jyrän alle. Lähiviikkoina sama on edessä Järvenpäässä.

Krapin pajaan mahtuu kerrallaan 250 ihmistä.
Krapin paja aukeaa yleisölle 28. helmikuutaVesa Marttinen / Yle

– Tällä alueella on huutava vaje paikoista, joissa kulttuuria voi tehdä. Koko ajan puretaan ja lakkautetaan mestoja. Se että pystyy itse olemaan mukana ja mahdollistamassa uuden syntyä, on kunnia-asia, Sirén sanoo.

Krapin pajan kevään ohjelmistoon on jo kiinnitetty muun muassa Lauri Porra, Erja Lyytinen, Dalindèo sekä M. A. Nummisen Uusrahvaanomainen jatsiorkesteri. Nimekkäämpien artistien rinnalla tarkoitus on nostaa esille paikallista osaamista.

Rantatien taiteilijayhteisö kohtaa 2000-luvun

Tuusulan Rantatie tunnetaan 1900-luvun alun taiteilijayhteisöstään. Rantatiellä tai sen tuntumassa ovat asuneet muun muassa kirjailija Juhani Aho ja hänen puolisonsa taidemaalari Venny Soldan-Brofeldt, taidemaalarit Eero Järnefelt ja Pekka Halonen sekä säveltäjä Jean Sibelius.

Krapin tila mainitaan Tuusulan kartoissa ensimmäisen kerran jo 1600-luvulla. Nykyisen omistajan, eli Holman suvun käytössä alue on ollut vuodesta 1911.

– Me olemme täällä Rantatiellä vanhan kulttuurin keskiössä. Koko ajan ajatuksena on ollut, että myös tämän päivän kulttuuria pitäisi tuoda entistä enemmän esille. Nyt on löytynyt siihen tarkoitukseen sopivat yhteistyökumppanit, sanoo yrittäjä Anne Holma-Lehtinen.