Länsimetro myöhästyy taas: liikenne voi alkaa vasta elokuussa

Liikennöinnin alkamiselle on jo kesäkuussa Länsimetro Oy:n mukaan tekniset edellytykset, mutta HSL:n mukaan metro liikkuu aikaisintaan loppukesästä.

Länsimetro
Metrojuna saapuu Tapiolan keskeneräiselle asemalle.
Länsimetro Oy:n arvion mukaan tekniset edellytykset on sille, että metro liikennöi Matinkylään kesäkuussa. HSL päättää liikennöinnistä ja HSL:n mukaan liityntäbussiliikenne toimisi vasta 14.8.2017.Antti Pikkanen / Yle

Länsimetro Oy arvioi tekemiensä testien perusteella, että metro kulkee Matinkylään kesäkuussa 2017.

Liikenteen aloittamisesta päättää kuitenkin Helsingin seudun liikenne HSL, jonka mukaan liikennöinti on mahdollista vasta aikaisintaan loppukesästä.

– Länsimetro valmistuu tämän päivän tiedon mukaan teknisesti kesäkuuksi, mutta aloitamme liityntäliikenteen vasta 14. elokuuta. Metro voi liikennöidä jonkin viikon ilman bussien liityntäliikennettä, päällekkäin nykyisten metroa korvaavien suorien bussilinjojen kanssa, toteaa HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi.

– HSL tarvitsee noin 2,5 kuukautta aikaisemmin tiedon metron liikennöinnistä, joten otamme tällaisen varmuusvälin tähän. Meidän on neuvoteltava bussiliikennöitsijöiden kanssa ja katkaistava nykyiset bussisopimukset.

Nykyiset metroa korvaavat bussilinjat siis jatkavat elokuun 14. päivään saakka, mutta siirtyvät kesäaikatauluun 19.6.2017 lähtien.

Rihtniemi muistuttaa, että myös vuonna 1982 Helsingin metroliikenteen käynnistyessä bussivuoroja ajettiin vielä kesän ajan varmuudeksi päällekkäin metron kanssa.

Länsimetron yhteiskoekäyttötestaus on nyt tehty Aalto-yliopiston, Tapiolan, Keilaniemen, Koivusaaren ja Lauttasaaren asemilla. Tämän jälkeen testaukset jatkuvat vielä kolmella asemalla: Urheilupuiston, Niittykummun ja Matinkylän asemilla.

Tärkeistä palo-ovista vielä miljoonalasku

Länsimetron omissa testauksissa ilmeni, että paloliukuovien sulkeutumisen puutteita on vielä korjattava. Mahdollisessa tulipalossa paloliukuovet osastoivat metrotunnelin muista alueista.

Ovia on länsimetron 28 kilometrin rataosuudella yhteensä 98 ja ne ovat kooltaan suurimmillaan noin 30 neliön kokoisia. Paloliukuovien moottorit vaihdetaan.

– Palo-ovet sulkeutuvat liian hitaasti. Niiden sähkömoottorit ja vaihteet vaihdetaan. Töineen tämä maksaa noin miljoona euroa, kertoo Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja Ville Saksi Yle Uutisille.

Saksin mukaan korjauksista ei tule lisälaskua veronmaksajille, koska korotetussa kustannusarviossa oli jo varauduttu yllättäviin lisäkustannuksiin.

Saksi vakuuttaa, että länsimetron kuilussa ja asemilla paiskitaan pitkää päivää, jotta länsimetro valmistuisi.

Betonirakenteista ei löytynyt ongelmia

Yhteiskoekäyttötestien ja hankkeen omavalvonnan lisäksi on suoritettu ensimmäiset betonirakenteiden lujuustestaukset, joita suoritetaan valtakunnallisesti betonirakenteissa.

Länsimetron betonirakenteiden lujuustesteissä ei ole löydetty ongelmia. Näitä testejä tehdään valtakunnallisesti betonirakenteissa ilmenneiden vikojen takia.

Kun kaikki yhteiskoekäyttökokeet on tehty ja testit suoritettu, Espoon ja Helsingin viranomaistahot voivat hyväksyä asemien ja ratatunnelien käyttöönoton, ja HKL vastaanottaa radan ja asemat hoitoonsa.

Tämän jälkeen HSL päättää matkustajaliikenteen aloittamisesta ja liityntäbussijärjestelmään siirtymisen ajankohdan.

HSL: Liityntäbussit voisivat aloittaa 14.8.2017

– Ennen kuin voimme päättää liityntäbussiliikenteeseen siirtymisestä, meillä pitää olla varma tieto metron valmistumisen ajankohdasta, sanoo HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi tiedotteessa.

– Näiden tietojen perusteella hyvä ajankohta liityntäbussiliikenteeseen siirtymiselle voisi olla 14.8., jolloin siirrymme talvikauden aikatauluihin, ja metroliikenne Matinkylään voisi alkaa hieman aikaisemmin. Tärkein tehtävämme on turvata matkustajien matkat kaikissa tilanteissa, Rihtniemi toteaa.

Viimeksi Länsimetro Oy arvioi, että metro olisi kulkenut Tapiolaan jo huhtikuussa.

Juttuun on lisätty 31.1.2017 kello 17.49 HSL:n toimitusjohtajan Suvi Rihtniemen ja Länsimetro Oy:n toimitusjohtajan Ville Saksin Yle Uutisille antamat kommentit ja poistettu viittaukset Länsimetro Oy:n tiedotteeseen. Tiedote löytyy täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Juttua on korjattu 31.1.2017 kello 16:50: Aikaisemmin jutussa kerrottiin, että Länsimetro kulkisi Matinkylään jo kesäkuussa. Kyse on kuitenkin siitä, että liikenteen aloittamiselle kesäkuussa on olemassa tekniset edellytykset, mutta liikenteen alkamisesta päättää HSL. Liikennöinti voi siis HSL:n mukaan alkaa vasta aikaisintaan loppukesästä.