Onnettomuustutkintakeskus aloittaa yhteistutkinnan Porin ja Pomarkun teollisuuspaloista

Onnettomuustutkintakeskus aloittaa Satakunnassa sattuneista teollisuuspaloista turvallisuustutkinnan.

onnettomuustutkinta
Tulipalo Huntsmanin tehtaassa
Joona Haarala / Yle

Onnettomuustutkintakeskus aloittaa turvallisuustutkinnnan Porin pigmenttitehtaan tulipalosta ja viime viikolla sattuneesta Pomarkun teollisuuspalosta.

Turvallisuustutkinta ei johtavan tutkijan Kai Valosen mukaan eroa tarkoitukseltaan tai sisällöltään suuronnettomuustutkinnasta.

– Suuronnettomuus on laissa määritelty onnettomuustyyppi, joka meidän on välttämätöntä tukia, mutta harkintamme mukaan voimme ottaa suuronnettomuutta vähäisempiä onnettomuuksia tutkintaan.

Ei epäilyjä virheistä

Virallinen päätös tutkinnan aloittamisesta tehdään lähipäivinä. Paloja tutkitaan yhdessä, koska molemmat ovat tapahtuneet Satakunnassa ja Satakunnan pelastuslaitos on tehnyt niissä valtavan urakan.

Onnettomuustutkintakeskuksesta korostetaan, että tutkinta tehdään oppimismielessä. Epäilyksiä siitä, että jossain olisi epäonnistuttu, ei ole.

– Pyrimme selvittämään, miten esimerkiksi sammutustöiden johtaminen ja lähialueen varoittaminen on mennyt, jotta työ voitaisiin jatkossa tehdä yhtä hyvin tai paremmin, johtava tutkija Kai Valonen sanoo.

Tutkintaselvitys valmistuu noin puolessa vuodessa.

Kaksi teollisuuspaloa vajaassa viikossa

Pomarkussa sijaitsevan Suomen Käyttömuovin tehtaan varastorakennus ja rakennuksen ulkopuolella olevat muovipaalit paloivat torstai-iltana voimakkaasti ja synnyttivät runsaasti savua. Pomarkun keskustaan annettiin vaaratiedote. Palon syttymissyy on vielä auki.

Huntsmanin tehtaalla Meri-Porissa maanantaiaamuna syttynyt voimakas palo sai alkunsa sähkösuodattimista, joista tuli pääsi leviämään kattorakenteisiin.