Euroalue piristyy: Talous kasvaa, työttömiä vähiten vuosiin

EKP:lta ei odoteta linjamuutosta, vaikka tuoreet lukemat antavat vettä sen arvostelijoiden myllyyn.

Euroalueen talous
Euroopan keskuspankin pääkonttori Frankfurtissa.
Euroopan keskuspankin pääkonttori Frankfurtissa.Christoph Schmidt / EPA

Euroalueen talouskasvu on kiihtynyt, inflaatio noussut kohti Euroopan keskuspankin tavoitetta ja työttömyys on pienimmillään lähes kahdeksaan vuoteen, selviää Eurostatin tuoreista lukemista.

Euroalueen talous kasvoi Eurostatin ennakkotietojen mukaan loka–joulukuussa 0,5 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verrattuna.

Työttömyys painui euromaissa Eurostatin mukaan joulukuussa 9,6 prosenttiin. Vuotta aiemmin lukema oli 10,5 prosenttia. Näin alhaalla lukema on ollut viimeksi toukokuussa 2009 ennen Kreikan talouskriisiä.

Euroalueen inflaatiovauhti oli tammikuussa Eurostatin ennakkotietojen mukaan 1,8 prosenttia. Kuukautta aiemmin se oli 1,1 prosenttia.

Euroopan keskuspankin tavoite on, että inflaatiovauhti olisi hieman kahden prosentin alapuolella. Tähän se on pyrkinyt elvytyksellä. Pankilla on käynnissä arvopapereiden osto-ohjelma. Lisäksi se on pitänyt ohjauskorkonsa nollassa.

Tuoreet luvut voivat saada arvostelijat vaatimaan, että EKP:n olisi aika muuttaa ohjelmaansa. Mutta pohjainflaatio, johon EKP keskittyy, oli tammikuussa edelleen 0,9 prosentissa. Siitä on poistettu energian ja elintarvikkeiden vaikutus hintatason muutokseen.

Lähteet: AFP, Reuters, AP