Hyppää sisältöön

Poliisin uusin ase taistelussa ylinopeuksia vastaan: nopeusnäyttötaulu, joka lähettää tiedot eteenpäin

Kun poliisi ei ehdi valvomaan ylinopeuksia maaseudulla, kunnat ovat alkaneet hankkia näyttötauluja, joiden taltioimat tiedot poliisi saa käyttöönsä.

Nopeusnäyttö Keski-Pohjanmaalla Perhossa. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Vajaan 3 000 asukkaan Perhossa liikenneturvallisuus on huolettanut jo pitkään. Kun tiedossa on, että lähin poliisiasema on kaukana 50 kilometrin päässä, Perhon kyläteillä ajetaan hurjiakin ylinopeuksia.

Keski-Pohjanmaan lähipoliisi, vanhempi konstaapeli Kimmo Lakanen mietti ongelmaa ja keksi ehdottaa nopeutta mittaavien näyttötaulujen hankintaa sekä yhteistyötä poliisin kanssa.

Turvallisuus tähtäimessä

Avainsana on turvallisuus. Peltipoliisit valvovat liikennettä pääteillä, mutta pienet tiet jäävät valvomatta.

– Näyttö tuo liikennevalvontaa sinne, minne poliisi ei normaalisti ehdi. Poliisi saa taulun tiedot tarkasteltavakseen ja pystyy menemään paikalle valvomaan juuri silloin, kun tilastojen mukaan ajetaan eniten ylinopeuksia kyseisellä tieosuudella. Ihmisten turvallisuudentunne paranee ja liikenneturvallisuus myös, kiittelee Lakanen.

Perhon kunta päätti investoida kolmisen tuhatta euroa näyttölaitteeseen ja sitä tukevaan tekniikkaan. Nyt taulut päätettiin hankkia neljään muuhunkin kuntaan Keski-Pohjanmaalla. Kannuksen taulu odottelee jo käyttöönottoa, Toholampi, Halsua ja Lestijärvi satsaavat näyttöön yhdessä.

Näyttö tuo liikennevalvontaa sinne, minne poliisi ei normaalisti ehdi.

vanhempi konstaapeli Kimmo Lakanen

Moni suomalainen kunta ja kaupunki on hankkinut avukseen nopeuden näyttötauluja. Niitä on myös tietyömaiden varsilla ohiajavan liikenteen ajonopeuksia hillitsemässä.

Sen sijaan Suomen mittakaavassa on harvinaisempaa, että kunnan hankkiman näyttötaulun tiedot välitetään poliisille, joka kohdentaa liikennevalvontaa ja sakotusrupeamia noiden tietojen pohjalta.

Huoli isoista ylinopeuksista

Perhon kunnanjohtaja Lauri Laajala on saanut asukkailta paljon liikenneturvallisuudesta huolestuneita yhteydenottoja. Niinpä paikallisen lähipoliisin idea nopeuden näyttötauluista sai innostuneen vastaanoton.

Ajattelen, että se hyöty tulisi nimenomaan kuntalaisten turvallisuudelle.

kunnanjohtaja Lauri Laajala

– Näin sen ennaltaehkäisevänä työnä. Kuntalaiset ovat olleet minuun paljon yhteydessä siitä, että seurataanko niitä nopeuksia. Kun joskus ylilyöntejä ajonopeuksissa saattaa tapahtua. Pidin sitä hyvänä ideana ja ennaltaehkäisynä. Ajattelen, että hyöty tulisi nimenomaan kuntalaisten turvallisuudelle.

Perhon taulu on mitannut nopeuksia joulukuusta lähtien.

Nopeusnäyttö kertoo saapuvalle autolle sen nopeuden sekä vinkkaa iloisella tai surullisella hymynaamalla, oliko nopeus rajoitusten mukainen. Samalla talteen menevät ajosuunta ja kellonaika. Mittatiedot taltioituvat myös toiseen ajosuuntaan menijöiltä.

Valvonta vaikuttaa

Perhosta kertyneiden tietojen mukaan näyttötauluilla on vaikutusta.

Ensimmäisenä mittauspäivänä 60 kilometrin rajoituksen alueella Perhon Oksakoskella ajettiin keskimäärin 70 kilometriä tunnissa. Seuraavana päivänä ajonopeudet pyörivät 60–62 tienoilla ja seuraavana päivänä ne putosivat noin 59 kilometriin tunnissa.

Tien varressa seisovassa LED-tauluissa on tutka. Tieto siirtyy mobiilidatan avulla pilvipalveluun tietyin väliajoin, esimerkiksi tunnin välein.

.
.