1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Suomi jälleen euroviisujen ensimmäisessä semifinaalissa

Suomen tämän vuoden euroviisuedustaja Norma John nousee lavalle heti Eurovision laulukilpailujen ensimmäisen semifinaalin ensimmäisellä puoliajalla Kiovassa toukokuun 9. päivä.

Havainnekuva euroviisujen esiintymislavasta Kiovassa 2017 Kuva: www.eurovision.tv

Vuoden 2017 euroviisujen isäntäkaupungissa Ukrainan Kiovassa on arvottu laulukilpailun semifinaalien esiintymisjärjestys. Suomi esiintyy jo kolmatta kertaa perätysten euroviisujen ensimmäisessä semifinaalissa.

Ensimmäisen semifinaalin ensimmäisellä puoliajalla 9. toukokuuta esiintyvät Suomen lisäksi Montenegron, Georgian, Portugalin, Belgian, Ruotsin, Albanian, Azerbaidzanin sekä Australian edustajat. Tarkempi esiintymisjärjestys päätetään myöhemmin.

Kaikkiaan laulukilpailuihin osallistuu 43 maata. Semifinaalit järjestetään 9 ja 11. ja finaali 13 toukokuuta.

Norma John Kuva: Jyrki Valkama/YLE Kuvapalvelu

Suomen euroviisuedustaja on Norma John eli pianisti Lasse Piirainen ja laulaja Leena Tirronen, jotka ovat myös balladin Blackbird tekijät.

Vuoden 2017 euroviisujen esiintymislavan on suunnitellut Florian Wieder, kolmen aiemmankin laulukilpailun arkkitehti. Lava symboloi kilpailujen isäntämaata Ukrainaa toukokuussa, jolloin se on koko Euroopan kiinnostuksen keskipisteessä. Toisaalta lavan muoto sallii yleisön tulla mahdollisimman lähelle esiintyjiä.

Euroviisujen logossa on perinnekoru

Ukraina haluaa painottaa isännöimissään euroviisuissa moninaisuuden voimaa. Euroviisujen slogan on "Celebrate Diversity" eli juhlikaamme moninaisuutta. Se jatkaa viimevuoden laulukilpailujen teemaa, joka oli "Come Together", tulkaamme yhteen.

Ukrainalainen perinnekoru Namysto on vuoden 2017 eruoviisujen logo. Kuva: www.eurovision.tv

Järjestäjien mukaan sloganit kertovat Eurovision laulukilpailujen arvoista: halusta yhdistää Euroopan maita ja toisaalta tuoda esille jokaisen maan ainutlaatuisuutta.

Vuoden 2017 euroviisujen logo on Namysto, perinteinen ukrainalainen punamusta kaulakoru. Sitä on pidetty suojelevana amulettina ja kauneuden ja terveyden symbolina.