Hyppää sisältöön

EU-johtaja: Trumpin USA on EU:lle uhka siinä kuin Venäjä, Kiina ja radikaali-islam

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk luokittelee presidentti Donald Trumpin johtaman Amerikan samaan joukkoon radikaali-islamin kanssa.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk Kuva: Patrick Seeger / EPA

Euroopan Unioni on ollut tähän saakka melko pidättyväinen kannoissaan olipa kyse Trumpin johtamasta Yhdysvalloista tai maahantulokiellosta. Useat yksittäisten jäsenmaiden päämiehet, kuten Saksan liittokansleri ja Ranskan presidentti, ovat arvostelleet Trumpin päätöstä, mutta EU kertoi esimerkiksi eilen selvittävänsä maahantulokiellon vaikutuksia euroopalaisiin.

Tiistaina asiaan otti kantaa EU-maiden välistä poliittista yhteistyötä ylimmällä tasolla edustavan Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk. Neuvoston tehtävänä on muun muassa määrittää EU:n poliittiset linjaukset.

Tuskin mielestä EU on 60-vuotisen historiansa suurimman haasteen edessä Venäjän aggressiivisen, Kiinan määrätietoisen poliitikan ja radikaali-islamin vuoksi.

– Nämä ja Yhdysvaltain uuden hallinnon huolestuttavat julkilausumat tekevät tulevaisuudesta erittäin vaikeaa ennustaa, Tusk sanoi.

Brysselissä on esitetty huolestuneita epäilyksiä siitä, mikä osuus Donald Trumpilla on mahdollisesti ollut Britannian EU-eroon ja onko tämä kenties myös kannustanut muita seuraamaan esimerkkiä.

Tuskin mielestä Euroopan Unionilla on edessään paljon työtä, jotta se pysyy yhtenäisenä. Muuten EU:sta tulee entistä riippuvaisempi Yhdysvalloista, Venäjästä ja Kiinasta.

Eurooppalaisten tulisi hyödyntää samaa strategiaa kuin Trump, ja käynnistää kauppaneuvotteluja eri puolille maailmaa, Tusk sanoi.

Samaan aikaan monissa maissa on herännyt huoli siitä, ettei Eurooppa hätiköisi tilanteessa ja tulisi eristäneeksi tärkeintä liittolaistaan.

Lähde: Reuters

Muokattu Tuskin lainausta ja täydennetty artikkelin loppuosaa 31.1. kello 15:54

.
.