1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vihersisustus

Lahden kaupunginkirjasto vaihtoi kivet kasveihin remontin myötä

Lahden kaupunginkirjaston ala-aulan altaat ja portaiden aluset palautettiin alkuperäisten piirustusten mukaiseen asuun ja somistettiin viherkasveilla.

Arja Rantasalo huoltaa pääkirjaston kasveja. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Lahden kaupunginkirjaston ala-aulan viheraltaissa komeilee 120 elävää kasvia yhteensä noin 40 neliön alalla. 

Kasvivalikoima sovitettiin kirjaston tiloihin sopivaksi. Myös vihreän sävyjä ja väriä on varioitu.

– Täällä on noin kymmenkunta erilaista lajia; muun muassa isolehtisiä vehkakasveja, erilaisia fiikuksia, muutama harvinaisempi strelizia sekä traakkipuita, kertoo Arja Rantasalo Canto Verde Vihersisustuspalveluista.

Rappujen alle on jätetty pieniä, sammaloituneita kivikeitaita.

– Sammal on aitoa, mutta sen kasvu on pysäytetty. Muumioituneena se säilyttää värinsä vuosikausia ja on kaiken ohella vielä melko lailla huoltovapaa.

Muumioitunut sammal on liimattu kivien päälle erikoisliimalla. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Multaisututus vaihtui vesiviljelyyn

Viherkasveille on piirretty omat alueet kirjaston alkuperäispiirustuksiin, mutta 2000-luvun alussa ne täytettiin kivillä.

– Osassa altaita oli myös vettä ja epäiltiin, että multaistutuksista ja pienistä vesialtaista leviää epäpuhtauksia ja kosteutta rakenteisiin. Siksi ne muutettiin kivialueiksi, muistelee kirjastotoimenjohtaja Marja Malminen.

Hän on tyytyväinen muutokseen.

– Eiväthän ne kivialueet mitenkään kauniita ja viehättäviä olleet. Kyllähän tämä alkuperäinen viherkasvien käyttö on oikeutettua, tukee tilan arkkitehtuuria ja on hyvän näköistä. 

Kasvit eivät tarvitse välttämättä multaa voidakseen hyvin.

Arja Rantasalo

Arja Rantasalon mukaan kasvit on nyt istutettu ilman multaa.

– Multaa pelätään mielestäni usein vähän turhaankin, mutta tässä on käytetty vesiviljelytekniikka. Se on ihan hyvä vaihtoehto. Kasvit eivät tarvitse välttämättä multaa voidakseen hyvin.

Jotta kasvit voisivat tuottaa iloa ja muuta hyvää ympärilleen, niitä pitää huoltaa ja hoitaa säännöllisesti. Pöylyinen kasvi ei esimerkiksi hengitä kunnolla.

– On tutkittu, että kasveilla on paljon annettavaa hyvinvoinnillemme. Ihmisessä on myötäsyntyinen tarve olla yhteydessä luontoon ja viherkasvit tuovat luonnon sisätiloihin, Arja Rantasalo summaa.